Šest zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju uz jedenje rane večere

KADA se govori o ranoj večeri, to se odnosi na posljednji obrok u danu koji se jede prije sedam ili osam sati poslijepodne. Jedenje večere u pravo vrijeme, dakle ne prekasno navečer, može odlično utjecati na zdravlje cijelog organizma, ali i na kvalitetu sna, probavu i metabolizam. U nastavku donosimo koje se sve dobrobiti povezuju uz rano konzumiranje večere.

Koje se dobrobiti povezuju uz rano konzumiranje večere?

Postoji nekoliko zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju s ranim jedenjem večere, a jedna od najpoznatijih je ta što pozitivno utječe na zdravlje probave. Kada ranije večerate, dajete tijelu više vremena za probavu hrane prije spavanja, što može smanjiti vjerojatnost razvoja probavnih smetnji poput nadutosti, refluksa kiseline ili sličnog. 

Isto tako, ranom večerom utječete na kontrolu težine. Kako prenosi Health Shots, rana i lagana večera može podržati regulaciju tjelesne težine dajući tijelu više vremena za sagorijevanje kalorija prije spavanja te učinkovito regulirajući razinu šećera u krvi.

Osim na kontrolu težine, rana večera dobra je i za reguliranje razine šećera u krvi. Jedenje večere u razdoblju koje se smatra ranim, dakle ono prije 19 ili 20 sati, povećava osjetljivost na inzulin, što pomaže u učinkovitoj regulaciji razine šećera u krvi. To je posebno korisno ako ste dijabetičar ili imate rizik od razvoja dijabetesa.

Ako večerate prije 20 sati, osiguravate tijelu dovoljno vremena za probavu pojedene hrane prije spavanja. Kako prenosi Health Shots, to omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari i sprječava probavne tegobe tijekom spavanja.

Sve to dobro utječe na samu kvalitetu sna, što je još jedna od dobrobiti ranog jedenja večere. Razmak od najmanje dva do tri sata između večere i spavanja potiče bolju kvalitetu sna. Time se sprječava nelagoda odlaska u krevet s punim želucem, što može poremetiti obrasce spavanja.

Za kraj, važno je istaknuti da će se dobrobiti jedenja rane večere osjetiti i iduće jutro. Jedenje rano navečer može pridonijeti održivoj razini energije dok ne odete u krevet i probudite se sljedeći dan, sprječavajući padove energije koji se često događaju ako kasno večeramo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.