Što grickate za vrijeme tekme? Nutricionistica nam je otkrila što je najzdravije

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

GRICKALICE i pivo neizostavni su uz gledanje utakmice. Uostalom, to je i hrana koja se prodaje na stadionima pa ne čudi da za njom posežu i oni koji utakmice prate kod kuće, u kafićima ili na otvorenom. Ali što je najzdraviji izbor ako ne želimo povećati centimetre u struku? Prema magistrici nutricionizma Martini Dadić, to su kokice.

"Moja preporuka je da za grickalicu izaberete kokice. Kukuruz je izvor prehrambenih vlakana koja pomažu u stvaranju osjećaja sitosti te potiču zdravu probavu i snižavaju razinu kolesterola u krvi. Kukuruz je izvor i vitamina B kompleksa koji sudjeluju u reakcijama proizvodnje energije i održavanju zdravlja živčanog sustava", napisala je na Instagramu.

U odnosu na druge grickalice kojima smirujemo živce u napetim minutama, kokice nisu bogate kalorijama, a ne sadrže ni loše zasićene i trans masne kiseline, kao ni veliku količinu soli, osim ako ih sami ne presolimo, dodala je Dadić pa u razgovoru za Index otkrila i da su najbolje kokice one koje ispečemo doma, na malo ulja.

"Kokice za mikrovalnu mogu imati veći udio zasićenih masnoća koje u prehrani treba ograničiti zbog nepovoljnog utjecaja na zdravlje."

Dadić ističe da hranu nije pametno dijeliti na zdravu i nezdravu jer sve može biti dio pravilne prehrane ako se jede u umjerenim količinama i izbalansirano.

Od svih grickalica, kokice imaju najmanju kalorijsku vrijednost

"Igranje naše reprezentacije i navijanje je primjer događaja kada se ljudi druže i uživaju uz hranu koja se tradicionalno jede u ovakvim prilikama. Što se tiče bundevinih koštica, one su nutritivno vrijedna namirnica jer sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamin E, vitamine B skupine i minerale magnezij, fosfor, željezo. Međutim problem je njihova velika kalorijska vrijednost zbog sadržaja masti. Na 100 grama imaju 588 kalorija pa nije dobro pojesti cijelu vrećicu od 100 do 150 grama, već jednu do dvije šake, ovisno o energetskim potrebama osobe", pojasnila nam je.

Kada govorimo o kikirikiju, on je također energetski bogata namirnica zbog visokog sadržaja masti. 30 grama kikirikija ima oko 200 kalorija.

"S obzirom na to da napetost često vlada za vrijeme utakmice i ne obraćamo pažnju na količinu grickalica koje smo unijeli, dobro je u startu izabrati pametnije, kao kokice koje imaju manju kalorijsku vrijednost", kaže Dadić.

Oprezno s alkoholom

I za kraj, ako se pitate je li dozvoljen alkohol, nutricionistica kaže da je, ali u manjim količinama i uz vodu.

"Alkohol može ometati apsorpciju, pohranu i iskorištavanje hranjivih tvari u tijelu te je diuretik i doprinosi dehidraciji. Stoga je preporuka da imate pripremljenu i čašu ili bocu vode za gledanje utakmice. U ovakvim situacijama valja imati na umu da treba biti umjeren ali nema potrebe za zabranjivanjem namirnica i pića jer to stvara nezdrav odnos prema hrani", zaključila je.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.