Stručnjakinja otkrila koji je najnezdraviji način pripreme zobenih pahuljica

Foto: 123RF

ZDJELA toplih zobenih pahuljica za mnoge je sinonim za zdrav doručak.

"Zobene pahuljice su izvor topivih vlakana koja su dobra za naša srca", kaže Amber Pankonin, dijetetičarka i vlasnica Stirlista.

Također je utvrđeno da zobene pahuljice smanjuju upalu, kolesterol i krvni tlak. Ali zbog načina na koji ih pripremate, one mogu postati izrazito nezdrave. Naime, najnezdraviji način pripreme zobenih pahuljica podrazumijeva dodavanje slatkih namirnica poput šećera, meda i komadića čokolade, prema Pankonin.

Dodavanje viška šećera prehrani zapravo može biti štetno za zdravlje srca te gotovo poništiti blagotvorne učinke zobenih pahuljica. Petnaestogodišnje istraživanje objavljeno u JAMA Internal Medicine otkrilo je da su sudionici koji su unosili 25% ili više dnevnih kalorija u obliku šećera imali više nego dvostruko veći rizik od umiranja od srčanih bolesti u odnosu na one čija je prehrana sadržavala manje od 10% dodanog šećera, prenosi Eat This, Not That.

"Umjesto dodanog šećera pokušajte koristiti voće poput svježih ili smrznutih jagoda ili borovnica za dodatni okus", kaže Pankonin. "Iako ovo voće dodaje prirodne šećere, vaše će srce biti zdravije nego da dodajete šećere iz drugih izvora", dodaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.