Studija: Čaša popularnog soka dnevno mogla bi smanjiti rizik od sedam opasnih bolesti

Foto: Shutterstock

STRUČNJACI kažu da ne smijete piti više od 150 ml voćnog soka dnevno, ali radi se o točnoj količini koja bi vam trebala pomoći u suzbijanju upalnih procesa. Utvrđeno je da ključne hranjive tvari koje se nalaze u soku od naranče štite vaš imunološki sustav, kako piše The Sun.

Kronična upala može dovesti do pogubnih, često po život opasnih bolesti

Tih sedam stanja uključuju artritis, lupus, bolest crijeva, astmu, bolesti srca, reumatoidni artritis i dijabetes tipa 1, kažu stručnjaci.

Novo izvješće o tome kako skrivena upala šteti našoj imunološkoj reakciji organizma pokazalo je da vitamin C u soku od naranče može igrati zaštitnu i terapeutsku ulogu kada je u pitanju naše zdravlje.

Profesor Philip Calder, koautor izvješća i profesor nutricionističke imunologije na Sveučilištu Southampton, objasnio je: "Vitamin C utječe na upalu regulirajući proizvodnju citokina, a znamo da veća količina citokina može razoriti izvore upale. Vitamin C također pomaže povećati razinu antitijela, podržavajući rast T- i B-limfocita, vrste bijelih krvnih stanica koje pokreću i usmjeravaju naš imunološki odgovor", rekao je.

Vitamin C se nalazi u raznim namirnicama kao što su agrumi, paprike, pa čak i bijeli krumpir. Također možete uzimati i dodatke vitamina C ako mislite da ga ne unosite dovoljno hranom.

NHS kaže da je odraslima u dobi od 19 do 64 godine potrebno 40 mg vitamina C dnevno. Ne može se pohraniti u tijelu pa morate svaki dan konzumirati hranu koja sadrži vitamin C.

Opjevani flavonoidi

Jedan od glavnih razloga zašto je sok od naranče koristan jesu flavonoidi. Riječ je o skupini polifenola koji pomažu u smanjenju upale, a također mogu poboljšati zdravlje crijeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.