PREVIŠE sala na trbuhu može povećati rizik od određenih kroničnih stanja. Smanjena konzumacija alkohola, veći unos proteina i tjelovježba samo su neki od koraka koje možemo poduzeti kako bismo izgubili masnoću.
Međutim, poznati TV doktor i samoprozvani zdravstveni guru, dr. Michael Mosley, otkrio je i druge načine. Prema Mosleyju, skidanje masnoće može se postići izbacivanjem šećera i ugljikohidrata, ali također trebamo razumjeti kako debljanje funkcionira ako želimo dugotrajne rezultate.
"Morate razumjeti osnove djelovanja inzulina. Vaše tijelo proizvodi inzulin nakon obroka kako bi održalo šećer u krvi stabilnim. Na vašim staničnim stijenkama inzulin otvara otvore glukoze kako bi propustio šećer za sagorijevanje u mišićima i za skladištenje u masnoći. U vašoj masnoći, inzulin također obuzdava otpuštanje masnih kiselina u vaš sustav", objasnio je Mosley za Daily Express.
Kao rezultat toga, čak i nakon obroka, naša je krv prepuna glukoze i masnih kiselina. To je "toksična mješavina" koja uzrokuje niz loših posljedica, uključujući brzo povećanje sala na trbuhu.
Mosley je preporučio ograničavanje ili izbjegavanje dvije vrste hrane: šećera i ugljikohidrata.
"Da biste ozbiljno utjecali na salo na trbuhu, ključno je smanjivanje skokova šećera. Iznenađujuće velik broj 'dijetnih' grickalica i pića ima visok udio šećera i reklamira se kao dijetalna hrana jer ima malo masti", kaže Mosley. Stoga savjetuje da jedemo manje slatkog voća poput manga, ananasa, slatkih frapea i sokova.
Što se tiče ugljikohidrata, naglasio je da, kada ljudi smanje ugljikohidrate, njihov apetit opada i stoga gube na težini. Preporučuje da prerađene ugljikohidrate poput bijelog kruha, čipsa i tjestenine zamijenimo izvorima energije koji se sporo otpuštaju, poput smeđe riže ili kvinoje.
"Dvije će vas stvari iznenaditi: količina šećera koju ste prije konzumirali i brzina kojom će se vaše salo na trbuhu početi topiti", zaključio je Mosley.