Zabrinjavajući znak ozbiljne bolesti jetre može se primijetiti dok se češljamo

Foto: Pexels

Svaki problem s jetrom može biti opasan s obzirom na važnu ulogu ovog organa u ljudskom tijelu. Jetra svakodnevno obavlja brojne funkcije u tijelu, stoga je važno voditi računa o tome kako se prema njoj odnosimo. Jedan od znakova da je jetra oštećena može se otkriti dok se češljamo, piše Mirror.

Sljedeći put kada u ruke uzmete češalj ili četku, obratite pozornost na količinu kose koja ispada. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da je to jedan od znakova upozorenja da postoji problem s jetrom.

Bolest masne jetre jedno je od stanja koje može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre. U početnim stadijima često se ne manifestira nikakvim simptomima i može godinama proći nezapaženo. Međutim, što dulje ne uočavamo stanje, jetra postaje sve oštećenija.

Četvrti i posljednji stadij bolesti masne jetre poznat je kao ciroza. Ona se javlja nakon godina upale i uzrokuje pojavu ožiljaka na jetri. Ciroza može uzrokovati širok raspon simptoma, a ispadanje kose jedan je od njih.

Ostali znakovi ciroze uključuju umor i slabost, osjetljivost ili bol u području jetre, vidljive sitne krvne kapilare na koži iznad struka, svrbež, gubitak apetita i težine, mučninu i povraćanje, česta krvarenja iz nosa, modrice po tijelu, žuticu, napadaje drhtanja i vrućice te oticanje nogu, zglobova i stopala zbog nakupljanja tekućine.

Također, možete primijetiti promjene u svojoj osobnosti, probleme sa spavanjem (nesanica), gubitak pamćenja, zbunjenost i poteškoće s koncentracijom. To je poznato kao encefalopatija i događa se kada toksini utječu na vaš mozak jer ih vaša jetra ne može ukloniti iz vašeg tijela, kaže NHS.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.