U JUČERAŠNJOJ epizodi Slatke kuharice, Petra Jelenić zaputila se u Pazin gdje je s Alidom Vadanjel, istarskom slastičarkom i, kako ju zovu, "čuvaricom istarske slatke baštine", pripremila tradicionalni pazinski cukerančić. Smjestile su se u vinograd među loze, gdje je Alida Petru učila kako pripremiti kolačić koji mnoge u tom podneblju podsjeća na djetinjstvo.
Pazinski cukerančić je tradicionalni istarski kolačić s aromom limuna, naranče i kruškovca. Nakon pečenja, cukerančići se namaču u mješavini malvazije i kruškovca te se posipaju kristal šećerom, čime dobivaju specifičan sjaj i okus.
Pazinski cukerančić prema receptu Alide Vadanjel
Slastičarka Alida Vadanjel, Petri je prvo pokazivala kako se pripremaju tradicionalni kolačići, a koristila je sljedeće sastojke:
- jaja
- šećer
- vanilin šećer
- sol
- ulje
- maslac
- glatko brašno
- amonijak
- mlijeko
- prašak za pecivo
- ribana korica naranče i limuna
- kruškovac
- rum
Za namakanje je koristila:
- malvaziju
- rum
- kruškovac
- vanilin šećer
Za posipanje:
- kristal šećer
Tijesto pripremite tako da najprije pomiješate jaja i šećer, vaniliju, koricu limuna i naranče, te izmiješate do pjenaste teksture. Umiješajte ulje, aromu kruškovca, rum i maslac sobne temperature.
Radnu površinu posipajte brašnom i u sredinu napravite rupicu u koju ćete staviti amonijak. Po rubovima posipajte prašak za pecivo. Zagrijte mlijeko, pa ga polijte po amonijaku. Pomiješajte i počnite lijevati smjesu s jajima i mijesiti. Zamijesite tijesto i ostavite ga da odmara 2 sata na sobnoj temperaturi.
Krenite s oblikovanjem cukerančića u njihov karakterističan "razgranati" oblik. Razvaljajte tijesto na valjčiće, pa ih režite na duljinu 20-ak centimetara i zarežite "grančice". Cukerančiće savijte u polumjesec i pecite nekoliko minuta u zagrijanoj pećnici, dok ne porumene.
Za kraj, pomiješajte malvaziju, rum, kruškovac i vaniliju. Kad su se cukerančići ohladili, umačite ih u ovu mješavinu, pa posipajte šećerom. Ostavite ih da se osuše.
Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.
Dražeasti cukerančići prema receptu Petre Jelenić
Petra je predstavila svoju modernu varijaciju tradicionalnih okusa, na Alidine cukerančiće. Napravila je male slastice obložene bijelom čokoladom i posute mljevenim orasima.
Koristila je sljedeće sastojke:
- malvazija
- štapić vanilije
- štapić cejlonskog cimeta
- bijela čokolada
- mljeveni suhi cukerančići
- sjeckani tostirani orasi
- otopljena bijela čokolada
- mljeveni cukerančići
Najprije bijelu čokoladu otopite na pari. Vino, vaniliju i cimet zagrijte dok ne zakipe, pa prelijte preko čokolade. Miješajte kako bi se smjesa dobro povezala pa umiješajte mljevene cukerančiće.
Smjesu izlijte u kalup, neka se ravnomjerno rasporedi, pa stavite u hladnjak da se stisne. Stisnuti ganache narežite na kockice. Uvaljajte u otopljenu čokoladu i pospite mrvicama tako da tresete zdjelu kako bi se dražeji obložili mrvicama. Ponovite postupak.
Cijeli recept za Petrine dražeaste cukerančiće pronađite ovdje.