AVOKADO je voće koje se naziva superhranom, a postalo je popularno zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti, kremastoj teksturi i blagom okusu, zbog čega je prilagodljiv raznim jelima i varijantama u pripremi. Potječe iz Srednje i Južne Amerike, a posebno je bio cijenjen među drevnim civilizacijama poput Maja, Azteka i Inki, kojima je činio važan dio svakodnevne prehrane.
Azteci, koji su živjeli od 14. do 16. stoljeća, nazivali su ga "ahuacati", a konzumirali su ga samostalno (kao i Maje), poput jabuke ili breskve, samo su mu izvadili košticu i ponekad bi ga posolili. Smatra se da su Azteci prvi pripremili popularnu verziju guacamolea, namaza od avokada, tako da su miješali zgnječeni avokado s rajčicama, lukom, čilijem i limunovim sokom.
Maje, koji su živjeli na području današnjeg Meksika, Gvatemale, Belizea i Hondurasa, često su konzumirali u jelima s kukuruzom, koji im je bio glavna namirnica u prehrani, a jeli su ga i uz kukuruzne tortilje. Kod Inki se služio uz namirnice poput kvinoje, krumpira i ribe te kao sastojak za salsu i razne umake uz mesna jela.
U nekim su kulturama avokado koristili i za pripremu napitaka. Zgnječeni avokado miješali bi s vodom, šećerom i drugim voćem kako bi napravili osvježavajuće piće.
Avokado je voće bogato zdravim masnim kiselinama, posebno oleinskom kiselinom, koja je poznata po protuupalnim svojstvima. Zdrave masti pomažu u održavanju zdravlja srca snižavajući razinu lošeg - LDL kolesterola i povećavajući razinu dobrog - HDL kolesterola. Avokado je izvor vitamina i minerala te je bogat kalijem, magnezijem i bakrom, ali i vlaknima koja su ključna za zdravu probavu, a uz to je i dobar antioksidans.
Zadnjih je desetljeća jedna od najpopularnijih namirnica za doručak uz jaja, a zapadna kultura ga je odavno popularizirala u verziji doručka - avokado tost. Gnječen i na tostu zaista je jednostavan za pripremu i konzumaciju, a s dodatkom malo soli, jajeta ili sira okus mu se obogaćuje i postaje dio slanog jela.
Ranije smo pisali o tome kako je najbolje čuvati avokado pa podsjećamo da ga je cijelog najbolje čuvati na sobnoj temperaturi, a prerezanog u hladnjaku. Savjete kako i prerezanom očuvati svježinu te spriječiti da meso posmeđi pročitajte ovdje.
Avokado možete rezati na kockice i često se dodaje u sendviče, tortilje i salate, a već je poznato da se odlično uklapa kao dodatak jelima te da je zgnječen izvrstan na tostu uz primjerice tunu, maslinovo ulje i malo limuna.
Ovakve su salate već dugo hit, lako ih možete pripremiti kod kuće, a super su i za ponijeti na posao. Za pripremu je potrebno 15 minuta. Dok se kvinoja i jaja kuhaju, pripremite povrće. Za cijeli postupak i točne sastojke pogledajte recept.
Osim tjestenine, za ovaj će vam brz i zdrav obrok biti potrebno samo nekoliko sastojaka, a umak možete pripremiti u blenderu i njime preliti kuhanu tjesteninu. Odličan izbor za užurbane dane kada nemamo puno vremena za kuhanje, a želimo zdrav obrok, a super je izbor i za ponijeti na posao. Evo detaljnog recepta.
Ova nepogrešiva kombinacija avokada s jajima vrlo je jednostavna za pripremu. Cijeli recept pogledajte ovdje.
Odlična ideja za brz i hranjiv doručak s avokadom na malo drugačiji način, a spoj avokada, pržene slanine i jaja prava je energetska bomba. Recept pronađite ovdje.
Karamelizirani mladi luk s jogurtom i avokadom daje savršen umak koji teksturom i okusom podsjeća na nešto između guacamolea i umaka od luka. Možete ga jesti uz grickalice, krekere ili čips, ali i preprženi kruh i tost ili na sendviču. Evo recepta.