Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
GORAN Abramović, vlasnik pizzerije Pietra i jedan od najpoznatijih pizza majstora u regiji, otvorio je još jednu pizzeriju u Beogradu na izuzetno atraktivnoj lokaciji. Pizzerija se zove Pietra Terrazza, a nalazi se na samom Kalemegdanu, točnije na Malom Kalemegdanu pored poznate Kalemegdanske terase.
Iako su nam odlasci u pizzerije samo usputni dio izleta i putovanja, ovo je treći ili četvrti put da smo doslovno ciljano sjeli u auto i krenuli posjetiti određenu pizzeriju. Iskoristili smo prvi slobodan dan u kolovozu te smo se zaputili u Beograd na ručak u novootvorenu Pietru Terrazzu.
Budući da odlazak u Beograd obavezno iskoristimo za šetnju Ulicom kneza Mihaila ulicom i za obilazak tvrđave u kalemegdanskom parku, auto ostavljamo na velikom parkingu pored zoološkog vrta na kojem uvijek ima mjesta, a koji nije skup. Pokazalo se kako nam je to i ovaj put bila dobra odluka s obzirom na to da nam je do pizzerije trebalo nepunih desetak minuta lagane šetnje.
Prije osvrta na samu pizzu moram istaknuti kako se Pietra Terrazza nalazi na uistinu spektakularnoj lokaciji. Iako ima i zatvoreni restoran, većina se stolova nalazi na velikoj otvorenoj terasi s koje se pruža veličanstven pogled na Savu i Dunav.
Petra Terrazza u ponudi ima više od dvadeset pizza koje su podijeljene u četiri kategorije: Pizza S.T.G. (tradicionalna napoletana), Pizza Rossa, Pizza Bianca i Pizza Gourmet. Budući da nas je čekala duža šetnja po sparnom i teškom vremenu, izabrali smo dvije bijele, nešto lakše pizze.
Prva je bila Don Giovanni, pizza s tri vrste sira (dimljena Provola, Grana Padano i buffalo mozzarella), a druga Pomodorini con mozzarella di Buffala, pizza s buffalo mozzarellom i crvenim i žutim cherry rajčicama. Nismo se iznenadili kad su nam na stol stigle tradicionalne, a ne moderne napoletane.
Goran je na natjecanju u Napulju pobijedio upravo u kategoriji tradicionalnih napoletana i znali smo da je to vrsta pizze koju on najviše voli i koju poslužuje u sve tri svoje beogradske pizzerije.
Inače, Pietra je, uz Majstora i Margaritu, pizzerija koja se već par godina nalazi na europskoj TOP 50 listi najboljih pizzerija. Ove je godine po prvi puta prestigla Majstora i Margaritu i nalazi se na 32. mjestu TOP 50 liste.
Pizze su izgledom tradicionalne napoletane, ne previše uzdignutih i napuhanih rubova kakve imaju moderne napoletane, a tekstura tijesta je doslovno savršena. Tijesto je tanko, fino i ukusno, beskrajno lagano. Ovo je tijesto koje je prošlo adekvatan i dobro pogođen proces predfermentacije i fermentacije. Podsjetilo me na tijesto kakvo pravi poznata napuljska L'Antica Pizzeria da Michele.
Sastojci su u nadjevima vrlo kvalitetni i dobro posloženi, a mala je zanimljivost to da se pizze poslužuju narezane. Meni to osobno odgovara i volim narezane pizze, iako to mnogi doživljavaju kao nešto što ne bi trebalo raditi kada su napoletanske pizze u pitanju.
Poprilično atraktivna lokacija i vrhunski ambijent odrazili su se i na cijene pa su pizze u Pietra Terrazzi mrvicu skuplje nego u ostale dvije Pietre. Najjeftinije su tradicionalne Marinara i Margherita, a najskuplje Gourmet pizze. Cijene se kreću između 10 i 20 eura, naše su koštale 1.520 i 1.530 dinara, što je nekih 12 i pol eura.
Beograd je grad sa sve većim brojem vrhunskih pizzerija pa nam je svaki puta kad dođemo poprilično teško izabrati koju ćemo od njih posjetiti. Pietra Terrazza u ponudi ima vrhunske tradicionalne napoletane, a definitivno je pizzerija s najatraktivnijom lokacijom i beskrajno ljubaznim i srdačnim konobarima. Volite li takvu vrstu pizze, siguran sam da ćete uživati na Pietrinoj velikoj i lijepo uređenoj terasi s pogledom na ušće Save u Dunav.