Beograd ima novu pizzeriju. Bili smo, a ovo nas je posebno oduševilo

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

GORAN Abramović, vlasnik pizzerije Pietra i jedan od najpoznatijih pizza majstora u regiji, otvorio je još jednu pizzeriju u Beogradu na izuzetno atraktivnoj lokaciji. Pizzerija se zove Pietra Terrazza, a nalazi se na samom Kalemegdanu, točnije na Malom Kalemegdanu pored poznate Kalemegdanske terase.

Iako su nam odlasci u pizzerije samo usputni dio izleta i putovanja, ovo je treći ili četvrti put da smo doslovno ciljano sjeli u auto i krenuli posjetiti određenu pizzeriju. Iskoristili smo prvi slobodan dan u kolovozu te smo se zaputili u Beograd na ručak u novootvorenu Pietru Terrazzu.

Budući da odlazak u Beograd obavezno iskoristimo za šetnju Ulicom kneza Mihaila ulicom i za obilazak tvrđave u kalemegdanskom parku, auto ostavljamo na velikom parkingu pored zoološkog vrta na kojem uvijek ima mjesta, a koji nije skup. Pokazalo se kako nam je to i ovaj put bila dobra odluka s obzirom na to da nam je do pizzerije trebalo nepunih desetak minuta lagane šetnje.

Spektakularna lokacija, u ponudi imaju više od 20 pizza

Prije osvrta na samu pizzu moram istaknuti kako se Pietra Terrazza nalazi na uistinu spektakularnoj lokaciji. Iako ima i zatvoreni restoran, većina se stolova nalazi na velikoj otvorenoj terasi s koje se pruža veličanstven pogled na Savu i Dunav.

Petra Terrazza u ponudi ima više od dvadeset pizza koje su podijeljene u četiri kategorije: Pizza S.T.G. (tradicionalna napoletana), Pizza Rossa, Pizza Bianca i Pizza Gourmet. Budući da nas je čekala duža šetnja po sparnom i teškom vremenu, izabrali smo dvije bijele, nešto lakše pizze.

Prva je bila Don Giovanni, pizza s tri vrste sira (dimljena Provola, Grana Padano i buffalo mozzarella), a druga Pomodorini con mozzarella di Buffala, pizza s buffalo mozzarellom i crvenim i žutim cherry rajčicama. Nismo se iznenadili kad su nam na stol stigle tradicionalne, a ne moderne napoletane.

Goran je na natjecanju u Napulju pobijedio upravo u kategoriji tradicionalnih napoletana i znali smo da je to vrsta pizze koju on najviše voli i koju poslužuje u sve tri svoje beogradske pizzerije.

Inače, Pietra je, uz Majstora i Margaritu, pizzerija koja se već par godina nalazi na europskoj TOP 50 listi najboljih pizzerija. Ove je godine po prvi puta prestigla Majstora i Margaritu i nalazi se na 32. mjestu TOP 50 liste.

Savršena tekstura tijesta

Pizze su izgledom tradicionalne napoletane, ne previše uzdignutih i napuhanih rubova kakve imaju moderne napoletane, a tekstura tijesta je doslovno savršena. Tijesto je tanko, fino i ukusno, beskrajno lagano. Ovo je tijesto koje je prošlo adekvatan i dobro pogođen proces predfermentacije i fermentacije. Podsjetilo me na tijesto kakvo pravi poznata napuljska L'Antica Pizzeria da Michele.

Sastojci su u nadjevima vrlo kvalitetni i dobro posloženi, a mala je zanimljivost to da se pizze poslužuju narezane. Meni to osobno odgovara i volim narezane pizze, iako to mnogi doživljavaju kao nešto što ne bi trebalo raditi kada su napoletanske pizze u pitanju.  

Cijene između 10 i 20 eura

Poprilično atraktivna lokacija i vrhunski ambijent odrazili su se i na cijene pa su pizze u Pietra Terrazzi mrvicu skuplje nego u ostale dvije Pietre. Najjeftinije su tradicionalne Marinara i Margherita, a najskuplje Gourmet pizze. Cijene se kreću između 10 i 20 eura, naše su koštale 1.520 i 1.530 dinara, što je nekih 12 i pol eura.

Beograd je grad sa sve većim brojem vrhunskih pizzerija pa nam je svaki puta kad dođemo poprilično teško izabrati koju ćemo od njih posjetiti. Pietra Terrazza u ponudi ima vrhunske tradicionalne napoletane, a definitivno je pizzerija s najatraktivnijom lokacijom i beskrajno ljubaznim i srdačnim konobarima. Volite li takvu vrstu pizze, siguran sam da ćete uživati na Pietrinoj velikoj i lijepo uređenoj terasi s pogledom na ušće Save u Dunav.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.