Britanci danas počinju s pripremom svog tradicionalnog božićnog kolača

Foto: Jamie Oliver

BOŽIĆNI PUDING (eng. Christmas pudding) glavni je desert na svakoj britanskoj božićnoj večeri još otkako ga je predstavio princ Albert. Rane verzije sadržavale su meso poput govedine ili ovčetine, zajedno s vinom, lukom, suhim voćem i toplim začinima.

Danas božićni puding ne sadrži meso, već voće, jaja, loj, melasu i začine umjesto njega, a svaka obitelj ima svoj recept za ovu poslasticu kuhanu na pari, piše TasteAtlas. Iako kod nas puding označava nešto drugo, riječ je o gustom, bogatom i zasitnom kolaču.

Poslužuje se s "umacima" od maslaca

Najčešće se poslužuje s umakom od brandyja i maslaca te maslaca s rumom. Tzv. tvrdi umak od brandyja tradicionalni je engleski dodatak ovom kolaču. Iako u nazivu ima riječ umak, to je zapravo više namaz, napravljen tučenjem šećera, maslaca i brendija, ruma ili viskija. Šećer može biti smeđi, u prahu ili u granulama, a po želji se aromama ponekad dodaje vanilija.

Pripremljenu smjesu dobro ohladite dok se ne stvrdne i poslužite uz kolač. Tvrdi umak često se stavlja u ukrasni kalup prije nego što se ohladi, a zatim se izvadi prije posluživanja. U Engleskoj je ovaj umak poznat i kao "brandy butter".

Rum-maslac je tradicionalna engleska poslastica porijeklom iz Cumbrije. Prvi put pripravljen u 18. stoljeću, maslac s rumom obično se radi kombinacijom mekog neslanog maslaca, tamnosmeđeg šećera, muškatnog oraščića, tamnog ruma i tople vode. Sastojci se tuku, a kada smjesa postane kremasta, ostavljaju je u hladnjaku da se ohladi.

Rum-maslac obično se koristi za mazanje na krekere, pogačice (njihove slavne sconese), tost, zobene kolače, kruh i ostale kolače. Može se poslužiti uz božićni puding, čak i pite od mljevenog mesa i slatke kolače. Možete također pokapati malo zagrijanog rum-maslaca preko sladoleda.

Danas kreće priprema "Christmas puddinga"

Danas je tradicionalno dan kad Britanci kreću s izradom svog tradicionalnog božićnog kolača. Nekad su se obitelji okupljale i zajedno miješale svoj domaći Christmas pudding, zadnju nedjelju prije adventa. Zašto tako rano? Zato što ovom kolaču trebaju tjedni da "sazre" i tek je onda spreman za jelo. Recept za jednu pojednostavljenu verziju pronašli smo kod Jamieja Olivera.

Kolač je prilično skup, a priprema je dugotrajna. Za izradu je potreban maslac, 150 g datulja, 150 g suhih marelica, 150 g pekan oraha, 75 g ušećerenog đumbira, 1 mala grančica svježeg ružmarina, 150 g suhih brusnica, 150 g grožđica, 150 g loja, 150 g glatkog brašna, 75 g svježih krušnih mrvica, 200 ml mlijeka, 1 jaje, 1 klementina te burbon.

Kalup za božićni puding od 1.5 litara namažite maslacem. Očistite datulje, a zatim ručno ili u sjeckalici sitno nasjeckajte s marelicama, pekan orasima, đumbirom i listićima ružmarina. Sve to stavite u zdjelu s brusnicama, grožđicama, lojem, brašnom, krušnim mrvicama i mlijekom.

Razmutite jaje, sitno naribajte koricu klementine, ocijedite sok i sve dobro promiješajte. Stavite smjesu u namašćenu zdjelu i prekrijte masnim papirom i dvostrukim slojem limene folije. Zavežite konac oko zdjele kako biste ih učvrstili na mjestu i učinili je vodonepropusnom, zatim je stavite u veliki, duboki lonac i ulijte dovoljno vode da dođe do polovice stijenki kalupa.

Zakuhajte vodu, pokrijte posudu čvrstim poklopcem i kuhajte na laganoj vatri 4 sata. Redovito provjeravajte vodu i po potrebi dolijevajte kipućom vodom. Kad vrijeme za kuhanje prođe, izvadite zdjelu, uklonite foliju i papir, zatim pažljivo preokrenite puding na tanjur spreman za posluživanje ili ga ostavite da se ohladi i zagrije prije nego što vam zatreba. Možete ga preliti s malo burbona i zapaliti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.