U ESPLANADINOM restoranu Le Bistro i ovog se siječnja obilježavaju Dani Esplanadinih štrukli, a od 13. do 31. siječnja dvije porcije koštat će 17 eura. Svaka porcija sadrži dva komada štrukli, a redovna cijena jedne porcije inače je 12 eura.
Esplanadini štrukli tijekom godina stekli su status specijaliteta hotela, a pripremaju se ručno od tek nekoliko svježih sastojaka prema istom provjerenom receptu već više od pola stoljeća.
Tijesto se mijesi i razvlači preko cijelog stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Zatim se puni svježim sirom, a štrukli se oblikuju tankim porculanskim tanjurićem, nakon čega se kuhaju na pari, pažljivo stavljaju u keramičku posudu, preliju finim vrhnjem i zapeku u pećnici dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
Ovaj tradicionalni specijalitet iz Hrvatskog zagorja, nastao u brdovitu krajoliku, zaslužio je svoje mjesto u kulinarskoj ponudi zagrebačkog hotela Esplanade od samog početka. Štrukli su u ovom hotelu prvi put pripremljeni još 1951. godine, a sve je počelo od ideje da se gostima i inozemnim uzvanicima na gala svečanostima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro iz raznih krajeva Hrvatske. Štrukli su od tada nezaobilazan klasik svakog jelovnika hotela Esplanade.
Esplanadin klasik, kremaste štrukle, imali smo priliku probati ovog Adventa na Fooling Aroundu na Oleander terasi. Esplanadina je kućica imala široku ponudu jela s potpisom chefice Ane Grgić Tomić, a osim bunceka sa zeljem u tortilji, koji nam je bio odličan, svidjeli su nam se i njihovi štrukli.
Koštali su 5.50 eura i porcija je bila puno manja od one koju biste dobili u restoranu Le Bistro, no o okusu samih štrukli nema rasprave - bili su nevjerojatno kremasti i fini, a vrhnje kojim su preliveni daje im zaista poseban okus.