Butković za siromašne u Submarineu. Ovo nisu burgeri, nego skupi kanapei

Foto: Index

NETKO, a to smo mi, treba jasno i glasno izreći ono što je odavno jasno: dosta je terora preskupih i premalih "burgera" kojima obiluju prije svega Zagreb, ali i Hrvatska. 

Neupitno je da Submarine, već dulje vremena ne samo poznati, nego i proslavljeni domaći lanac burgeraja, radi odlične burgere. Primjerice, Stephen, moj prijatelj iz New Yorka, zahvaljujući tome što radi u ikonskom Apple storeu na Manhattanu može birati gdje će jesti kada svakog ljeta dođe u voljeni Zagreb, ali on uvijek bira Submarine. Ipak, Stephenu je jasno očito, da je čak i čovjeku ispodprosječnog apetita koji tamo dođe gladan, taj osjećaj nemoguće utažiti i nakon dva njihova minijaturna burgerčića, koji k tome ukupno koštaju preko 100 kuna.

Dakle, tamo ćete potrošiti bogatstvo, a ne samo da se nećete najesti, nego i bez da išta popijete, uzmete kao prilog ili ne daj bože desert. Snobovima, pomodnjacima, elitistima ili naprosto seronjama koji brane neobranjivo - minijaturne porcije i maksimalističke cijene burgera, objašnjavajući da je to neko posh jelo, treba reći da... seru.

Ovo nije burger, nego kanape i ne može koštati 52 kune

Još na početku ove naše odiseje pisali smo o objektu koji dokazuje da se itekako može drugačije te pod burgerom nudi veliki, bogati, ukusni, sočni, zakusni i povoljni obrok, a ne kao praktično svi ostali koji već godinama jašu na valu popularnosti tog jela, "burger" veličine kanapea koji traži tri ta komadića za utažiti glad, pri čemu jedan burgerić košta i do desetak eura.

Profiteri na pigmejskim porcijama "burgera", kojem su eto osim veličine pomodno smanjili i ime i koji na svoje dođu na malograđanskim pirevima zvanima burger fest i advent, gdje skupo šišaju ovce koje bleje na njihove burgeriće, trebali bi otići tamo vidjeti stvarni izgled i veličinu hamburgera. Koji, ponavljamo, nije kanape, niti bi takav smio koštati 60-80 kuna.

U navedenom objektu osnovna varijanta hamburgera košta poštenih 50 kuna i njega smo i kupili te kao i uvijek tamo, s jednim utažili glad. Inače, u ponudi ih je još nekoliko raspojasanijih, kako sastavom, tako i cijenom. I tako i treba biti, ali bazični burger mora biti ukusan, zakusan i normalne veličine, a ne prcoljak gabarita bebine šake.

Dva burgerića za pola sitosti

U Submarineu se međutim meso i pecivo "furaju na minimalizam". Tu sam došao gladan, jer ljudi meso, kruh i povrće ne jedu kao snack, grickalicu uz piće ili u dokolici, nego kada tim sastojcima žele utažiti glad. Tim je više smiješno, da ne kažemo bezobrazno, onda za tu namjenu dobiti nešto tako malo. Submarine doduše nudi i "double" varijante četiri od šest njegovih burgera.

Međutim, kako pojesti još jedan komadić mesa naguran u pecivo koje je ionako prekrcano s već temeljnim mesekom, povrćem i umakom, a da vam sve ne poispada i pokapa okolo? Nikako. Zato nisam uzeo te verzije ili onu laskavo nazvanu Monster s četiri komadića mesa.

Ne trebam ni napominjati da mi posebno nije padalo na pamet naručiti Sliders koji je u meniju opisan kao "tri mini verzije naših najpopularnijih burgera". Kako li tek izgleda mini verzija onoga što je i u osnovnoj izvedbi mini?

Baš kad se ufurate u ovaj sjajni burger, on je gotov nakon samo par zalogaja

Uzeo sam Original i Italian burger u single varijantama i oba su bili izvrsnog okusa. Temeljni burger u Submarineu reklamiraju kao "100 posto prirodni od junetine iz lokalnog uzgoja", a u njemu su još zelena salata, grilani sir i Special Submarine umak. Svjež je, sočan, bogat i premda po sastojcima bazičan, doslovno je zamaman. Nažalost, riješite ga s par zalogaja.

Napaljen ovako vrhunskom predigrom bacio sam se na talijanski burger, koji je "gurmanski", prekrcan rukolom, u zadnje vrijeme u restoranima toliko sveprisutnom da je iritantna, zatim listićima Grana Padano sira te Pesto Genovese aiolijem. Sljubljivanje sastojaka izvedeno je perfektno. Okusi se savršeno prožimaju i nadopunjuju pa i ovaj burgerić riješite prije svrš..., pardon, zasićenja.

Glad sam utažio tek krađom krumpirića od sinčića

Upravo paralela sa seksom savršeno opisuje osnovni problem burgerića kod Submarinea. Sve izgleda super te sluti na antologiju, a skonča prerano i bez sretnog završetka. Tako sam ja, čovjek u ranim 40-ima, da bih u Submarineu utažio glad i nakon dva burgera (108 kuna ukupno) morao još od sinčića krasti domaće ličke krumpiriće (22 kune), koje je on naručio jer mu je njegov menu bio premalo.

Submarine se krumpirićima posebno diči i to s razlogom. Odlični su te im vjerujemo da su svježe rezani, prženi i nikada smrzavani. Ovdje pomfrit i to još s korom nema baš nikakve veze s masnim friteznim užasima kakvi su u većini ugostiteljskih objekata brze hrane.

Djeca imaju bolji tretman nego odrasli

Kad smo kod djece, Submarine ima sjajnu ponudu menua za klince i oba naša uživali su u njemu. Točnije, u burgeru, krumpirićima, jabuci narezanoj na komadiće i ketchupu od cikle. Sve to košta 40 kuna, a moramo naglasiti da je nedjeljom dječji menu besplatan ako roditelj(i) u pratnji djece jedu i plaćaju svoje.

Gospođa je uzela Smokehouse burger u kojem su posebnost dimljena panceta i BBQ majo umak. Hvali sve sastojke; od mekoće peciva, ukusnog mesa, preko svježine povrća, hrskave pancete do nadimljenog umaka za prste polizati. Sljubila ih je s krumpirskim specijalitetom kuće, Truffle Grana Padanom (28 kuna), a to je pomfrit s umakom od bijelog istarskog tartufa i listićima spomenutog sira.

Bombastična kombinacija zasitila gospođu

Sos je okarakterizirala "bombastičnim", ne samo zbog očite kaloričnosti nego i svih tih intenzivnih okusa umaka i parmezana. Dodaje da se zbog ovako kaloričnog umaka, uspjela zasititi kombinacijom sjajnog, ali malog burgera i krumpirske bombe. 

Komplimenti pivskoj karti

Pohvale zaslužuje i pivska karta. Submarine nudi jako dobre klasike pivovare Medvedgrad te više vrsta piva ozbiljnog craft igrača Gardena. Mi smo se ipak odlučili za izvrsni Primarijusov Katapult čija kombinacija visokog udjela alkohola i svježih, agrumskih nota savršeno paše uz burgeriće.

Desertni debakl

Na našu žalost, deserti su nam ostavili jako gorak završni okus u Submarineu. U ponudi su dva, a oba su nas razočarala. Choco vegan surprise, bezglutenski čokoladni kolač od organskih sastojaka jest ukusan, ali je smiješno malen. Srcolikog oblika i veličine bebine ručice izgleda kao ljupki ukrasni sapunčić, a nikako ne kao kolač vrijedan 28 kuna.

Jednako smo platili i Lucky's, sladoled za koji u meniju piše da je "domaći i bio od vanilije, obogaćen ručno mrvljenim keksima i kremastom nutelom". Mi kažemo da nije ništa posebno i da nutela kojom je obložena zdjelica nije kremasta nego hladno stvrdnuta, bezukusna te da je ima jako malo.

OCJENE

Koliko platiš: Previše 
Koliko se najedeš: Ne najedeš se 
Ukupni dojam: Sjajni okusi i premale porcije 

POJEDINAČNO (napominjemo da burgeri i kolač u startu dobivaju dvije zvjezdice manje zbog premalih porcija)

Original burger 
Italian burger 
Smokehouse burger 
Truffle Grana Padano 
Lički krumpirići 
Dječji menu 
Pivo Primarius Katapult 
Choco Vegan Surprise kolač 
Lucky's sladoled 

Cijene 
Čistoća 
Ljubaznost 

> Ostale recenzije Butkovića za siromašne pročitajte OVDJE.