OVIH smo dana obišli zagrebačke tržnice, a posebno su nam za oko zapele domaće rajčice kojih još uvijek ima iako im je sezona pri kraju. Primijetili smo i niže cijene nego trenutno u dućanima. Gotovo sve vrste rajčica na tržnicama se prodaju za 2 eura po kilogramu, "tvrda rajčica", odnosno rajčica grapolo košta 1.50 eura po kilogramu, dok se cherry rajčice mogu kupiti za 4 eura po kilogramu, što je dva, pa i do tri puta manje od trenutnih cijena u nekim dućanima.
Budući da su ovo jedne od zadnjih domaćih rajčica ove sezone, odlučili smo još malo, za kraj prizvati ljeto i pripremiti neka omiljena sezonska jela u kojima slatkoća i kiselost rajčica najbolje dolaze do izražaja.
1. Caprese juha
Baš poput istoimene salate, ova je juha spoj rajčice, mozzarelle i bosiljka i šteta je ne uživati u njoj dok imamo domaće rajčice. Isprobajte ovaj recept.
2. Pappa al pomodoro
Ova je ukusna i gusta juha tipično toskansko jelo, a iako recept navodi konzervirane rajčice, ovaj ćemo put koristiti prave. Tostirajte malo kruha i nadrobite ga u juhu i imat ćete pravi ručak.
3. Domaći kečap
Priprema rajčica za kečap traje oko pola sata, a preostalo vrijeme one se kuhaju, što vam daje slobodu da usput radite nešto drugo, a kečap samo nadzirete. Nema ništa slasnije od vlastitog, domaćeg slatkog kečapa. Isprobajte ovaj recept.
4. Domaća šalša od pomidora
Kao i s domaćim kečapom, nešto je posebno u vlastitim staklenkama ove delicije i pravo je vrijeme za pripremu posljednje ove sezone. Osnovni recept za pripremu domaće šalše pogledajte ovdje.