U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pronašli smo dizanu savijaču čitateljice Lidije Vulić-Ćurić koja izgleda top, ali autorica fotografija otkrila je i kako nije sasvim zadovoljna rezultatom.
"Sve je odlično (tijesto i nadjev) i prefina je, ali zašto mi se odvojila gornja kora?" pitala je, a ispod se našlo mnoštvo komentara.
"Sigurno rješenje je da se stavi peći u hladnu pećnicu i uključi na 200 stupnjeva. Onda se polako, postepeno diže i nema šanse da se kora digne. I ja sam imala taj problem dok nisam saznala", napisala je jedna članica grupe.
"Kod savijanja tijesta, ostalo je zraka", piše druga.
"Čim je ispečeš, odmah je okreni naopačke i neka se tako ohladi do kraja i gornja kora se sigurno neće odvajati. Ja tako radim sa svim gibanicama od dizanog tijesta", "Okrenuti je naopačke i ne dirati dok se potpuno ne ohladi", "Meni se uvijek hladi naopako i uvijek bude dobro", "Prije pečenja izbocati čačkalicom i kad je gotova, prevrnuti na gornju koru", "Kad je mlaka, okrenuti naopačke da se spoji s ostatkom. Tako ja radim s orahnjačom i makovnjačom", pisali su u komentarima.
"Ja je okrenem, pa se svejedno odvaja", dodala je jedna članica grupe kojoj ovaj trik ipak ne pomaže.
"Ovisi i od nadjeva. Ovaj je s voćem, drugo su orasi, rogači i mak. Možda vam se drugi put neće razdvojiti", stoji u jednom od komentara.
Ako i vi znate neki provjereno dobar trik, svakako se učlanite u grupu Index Recepti: Što ste danas kuhali? i podijelite ga s ostatkom ekipe koja ondje svakodnevno dijeli recepte, savjete, fotografije i ideje.
Štruca s višnjama može već danas biti i na vašem stolu jer je Lidija podijelila recept. Za dizano tijesto trebate:
Zamijesite tijesto, ostavite da se udvostruči.
Pripremite nadjev:
Sve zajedno prokuhajte i ohladite.
Nafilanu štrucu stavite u pekač obložen papirom, ostavite još malo da odstoji, premažite uljem i po površini izbockajte čačkalicom. Pecite na 190 stupnjeva 35 do 40 minuta. Pečenu opet premažite uljem i pokrijte papirom za pečenje i krpom. Ostavite da se ohladi.