Dali otkaze i otvorili OPG, danas proizvode i prodaju sokove od svog voća i povrća

Foto: Instagram/OPG Rossi

ŽIVIMO u izazovnim vremenima kada će rijetko tko napustiti svoje sigurne poslove i u potpunosti se posvetiti poljoprivredi, no jedan je par učinio upravo to. Željko i Marija Rossi bračni su par iz Rugvice u blizini Zagreba, a iako su oboje imali uspješne karijere u različitim područjima, sada su potpuno posvećeni svom OPG-u. Upravo zato vam njihovu priču donosimo kao opuštajuće nedjeljno kratko štivo.

"Nakon što smo dali otkaze u svojim dotadašnjim strukama, odlučili smo se posvetiti poljoprivredi i otvoriti OPG Rossi. Naša strast za zdravim životom i prirodnom prehranom inspirirala nas je da započnemo proizvodnju hladno prešanih sokova od voća i povrća iz vlastitog vrta", započinje Marija njihovu priču.

Rade sokove od voća i povrća iz svog vrta

Njihov je OPG Rossi relativno mlad, a postoji tek godinu i pol. Sokove su, kaže Marija, počeli raditi prije dvije godine, nakon što su uvidjeli koliko su njihovi prijatelji, poznanici i klijenti zapravo zainteresirani za njih, a sada ih rade od voća i povrća koje sami uzgajaju.

"Usmjerili smo se na sadnju povrća i voća koje možemo uzgajati na našem podneblju. Povrće od siječnja sijemo i pikiramo, a na proljeće ga presađujemo van, dok nam plastenik daje namirnice za zimski period", kaže Marija i dodaje da cijeli proces proizvodnje sokova započinje odabirom voća i povrća iz njihovog vrta.

"Sve plodove ručno beremo kako bismo osigurali vrhunsku kvalitetu. Nakon berbe, voće i povrće temeljito peremo, čistimo i hladno prešamo, što nam omogućava zadržavanje maksimalne nutritivne vrijednosti i prirodnih okusa. Sokovi se cijede pred samu dostavu kako bi na adresu došli što svježiji", ističe ona.

Rade i zimnice, a u borbi protiv nametnika pomažu im dvije indijske patke

Rade razne vrste sokova, kombinirajući sezonsko voće i povrće, a njihovi najpopularniji sokovi su od kombinacija jabuke, cikle i celera te zeleni od kovrčavog kelja, peršina i jabuke. U sokove, kaže Marija, ne dodaju ni vodu niti aditive, već isključivo i samo voće i povrće, a osim sokova, sezonski rade i zimnice poput ajvara, umaka od rajčice i ukiseljene cikle.

Sokove cijede u sokovniku, a svatko tko si je ikada radio sok na taj način zna da nakon prešanja sokova iz sokovnika izađe sok, ali i ostaci voća i povrća - oni se ne bacaju, već se mogu iskoristiti na razne načine. "Mi ih koristimo kao kompost za naš vrt, čime obogaćujemo tlo i osiguravamo održivost našeg uzgoja", ističe Marija.

Također, dodaje da ne koriste umjetna gnojiva pa se i protiv nametnika, koji su veliki neprijatelji svih poljoprivrednika, bore na prirodan način, prirodnim "sredstvima". "Zbog toga smo nedavno nabavili dvije indijske patke, Williama i Kate, koje se hrane puževima, čime omogućujemo miran rast naših kupusnjača", kaže.

Najveći izazovi - vremenske nepogode i tržište

Vođenje OPG-a, kaže Marija, izazovno je, a posebno u današnje vrijeme, s nepredvidivim vremenskim prilikama. Vremenske nepogode, kao što su suše ili obilne kiše, predstavljaju najveći izazov jer mogu utjecati na urod, a izazov je i tržište. Ipak, njima to ne predstavlja prevelik problem jer za njihove sokove ima interesa, a Marija nam je otkrila i koji su im planovi za budućnost.

"Trenutno dostavljamo sokove samo na području Zagreba, ali planiramo proširiti našu uslugu na cijelu Hrvatsku jer nam iz Splita i Rijeke stiže mnogo upita", kaže Marija za kraj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.