Danas za ručak radimo ovaj klasik talijansko-američke kuhinje obožavan generacijama

Foto: Željko Filjak

SJEĆATE SE scene iz crtića Dama i Skitnica u kojoj dva psa jedu špagete s mesnim okruglicama? Upravo su to jelo popularizirali talijanski imigranti koji su, inspirirani sličnim jelima iz južne Italije, razvili ovu modernu verziju jela, čija je popularnost bila na vrhuncu u prvoj polovici 20. stoljeća.

Jelo je popularno i danas i smatra se klasikom talijansko-američke kuhinje u New Yorku i ostatku SAD-a, a na njega nas je podsjetio čitatelj Željko Filjak, koji je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelio svoj recept.

Potrebni sastojci

Željko je u svojoj verziji jela umjesto špageta koristio nešto deblje linguine, no vi možete koristiti i špagete ili pak fettuccine, koji su deblji i od linguina. Cijeli recept za ovo jelo za četiri osobe pronađite ovdje, a trebat će vam:

  • luk
  • češnjak
  • maslinovo ulje
  • chili
  • pasata
  • temeljac
  • mljevena govedina
  • krušne mrvice
  • jaje 
  • Grana Padano ili Parmigiano Reggiano
  • svježi origano
  • linguine 
  • svježi bosiljak

Kako se priprema

Prvo nasjeckajte luk i prodinstajte ga zajedno s češnjakom na maslinovom ulju. Dodajte chili, pa pasatu i malo temeljca i ostavite da umak lagano krčka. U međuvremenu pripremite mesne okruglice ili ćufte - mljeveno meso izmiješajte s krušnim mrvicama, naribanim Grana Padano ili Parmigiano Reggiano sirom, dodajte jedno jaje, sol, papar i origano.

Formirajte okruglice pa ih dodajte u umak i ostavite da se to sve skupa kuha oko pola sata na laganoj vatri. Ako je umak pregust, dodajte još malo temeljca, a na kraju dodajte i svježi bosiljak. Linguine skuhajte al dente i dodajte ih u umak, a zatim ih poslužite u dubokim tanjurima te preko tjestenine naribajte još malo sira i dodajte par listića bosiljka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.