Donosimo pregled gastro festivala koje vrijedi posjetiti ovog rujna

Foto: FB/Štrudlafest

RUJAN je stigao, a s njime i brojni gastro festivali i manifestacije diljem Hrvatske, posvećeni štrudlama, čušpajzima, gljivama... U nastavku donosimo nekoliko njih koje vrijedi posjetiti već idućeg vikenda.

Štrudlafest 

Gdje: Jaškovo
Kada: od 6. do 8. rujna 2024.

Vikend od 6. do 8. rujna 2024. rezerviran je za boravak u Selu štrudle Jaškovu, gdje će se održati 9. Štrudlafest, festival posvećen svima omiljenoj štrudli. I ove se godine, u subotu, 7. rujna održava natjecanje u izradi štrudle Gdo bu zafrknul i rastegnul najbolju štrudlu, a nakon toga i proglašenje najbolje štrudle Hrvatske, a osim bogatog glazbenog i popratnog programa, posjetitelji će moći i kušati štrudle raznih okusa.

Bistranska čušpajzijada 

Gdje: Gornja Bistra
Kada: 7. rujna 2024.

U sklopu Dana Bistre, koji traju od 6. do 8. rujna, u subotu, 7. rujna održat će se 6. po redu Bistranska čušpajzijada, najveća gastronomsko-zabavna i društvena manifestacija u Bistri. Ukupno 24 ekipa natjecat će se u pripremi čušpajza u kotliću, inspiriranih bistranskim zavičajem i lokalnom kuhinjom. Osim toga, posjetitelje očekuje bogata ponuda proizvoda domaćih OPG-ova, rukotvorine obrtnika i Udruga, kokteli, žličnjaki, ringišpil na žgance i još mnogo toga. 

Medun Fest 

Gdje: Fužine
Kada: 7. i 8. rujna 2024.

U Fužinama će se idući vikend, 7. i 8. rujna, održati 5. izdanje Medun Festa, gastro manifestacije posvećene autohtonom i zdravom goranskom šumskom medu. Festival započinje u subotu, 7. rujna obiteljskim planinarenjem kroz krajolike Liča i Fužina, a nastavlja se cooking showom blogerice Kasandre Draganić i chefa Damira Permana, koji će pripremati specijalitete s medunom. Posjetitelji će moći i degustirati domaće proizvode, sladoled i koktele od meduna.

U nedjelju, 8. rujna na rasporedu je Medun Walk & Taste, vođena degustacijska tura Okusi medun, na kojoj će posjetitelji imati priliku kušati razne pčelinje proizvode, obići lokalne OPG-ove uz stručno vođenje, prezentacije o medunu te degustaciju pčelinjih proizvoda OPG-a Milošević. Organiziran je i posjet OPG-a Zanoškar uz degustaciju. 

Festival sira 

Gdje: Svetvinčenat
Kada: 21. i 22. rujna 2024.

Festival sira tradicionalno se održava sredinom rujna u istarskom Svetvinčentu i okuplja sirare, zaljubljenike u sir i ostale gastronomade, a ove je godine rezerviran za 21. i 22. rujna. Festival sira okuplja najbolje sirare s područja cijele Hrvatske koji svoje mliječne proizvode izlažu posjetiteljima u Svetvinčentu. Uz degustiranje vrhunskog sira, posjetitelji mogu razgledati stare istarske zanate i kupiti autohtone suvenire u sklopu Mrkata istrijanskega dela. Kroz dva dana posjetitelji mogu u sklopu festivala razgledati već tradicionalnu Smotru istarske ovce i Izbor za naj kozu.

Festival gljiva, vune i plodova jeseni 

Gdje: Ravna Gora
Kada: 28. rujna 2024.

Festival gljiva, vune i plodova jeseni održat će se u subotu 28. rujna od 9 do 18 sati kod dvorca Stara Sušica, gdje će se održati izložba gljiva uz gljivarsku edukaciju, izložba vune i vunarskih proizvoda, sajam autohtonih proizvoda, rukotvorina i suvenira te bogata ugostiteljska ponuda i igraonica za djecu.

U 10 sati kreće planinarenje na Javorovu kosu uz potragu gljiva s gljivarima i vodičima, a zatim od 11 do 13 sati slijedi natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića te ocjenjivanje kotlića. Zatim je na redu vunarska radionica za djecu i odrasle, a na kraju i gastro show, degustacija jesenskih kotlića.

Stara jela z Dugoga Sela

Gdje: Dugo Selo
Kada: od 20. do 22. rujna 2024.

Od 20. do 22. rujna u centru Dugoga Sela održat će se novo izdanje manifestacije Stara jela z Dugoga Sela. Ova tradicionalna, gastronomsko-kulturno-zabavna manifestacija poseban naglasak stavlja na plastic free i zero waste pokret, pa će se i ove godine za konzumaciju tradicionalnih specijaliteta koristiti bakin emajlirani tanjurić. Uz odličnu gastro ponudu, tu je i bogat glazbeni program.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.