Ekipa iz Taman čokolade najavila nove radionice sparivanja, ovog puta u igri je vino

Foto: Taman

LJUDI koji stoje iza Taman Artisan Chocolates i vinoteke Moments najavili su nadolazeće vođene degustacije sparivanja vina i čokolada koje će se održavati u vinoteci Moments ovog proljeća. Tijekom vođene degustacije Vino i čokolada: Izazovi i užitci sparivanja, polaznici će kušati 6 sljedova s 8 različitih kombinacija vina, čokolada i čokoladnih trufflea.

Inače, prošle smo zime već bili na jednoj njihovoj genijalnoj radionici, onoj sparivanja čokolade i koktela u zagrebačkom Express baru, a više o tome možete pročitati na ovom linku.

Prva s vinima je odrađena

Na predstavljanju radionice u Momentsu degustaciju su vodili pokretači Taman Artisan Chocolatesa - Stiv Kahlina, čokolatijer i Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade (IICCT Level 2), te direktor vinarije Podrum Maldina Danijel Šarušić, čija su tri vina uvrštena u degustaciju.

Fokus radionice nije usmjeren samo na skladna i ukusna sparivanja nego i na izazove s kojima se susrećemo prilikom sparivanja, a već u prvom slijedu sudionici imaju priliku naučiti više o sličnostima procesa izrade vina i čokolade te koliko je utjecaj terroirea i proizvodnih procesa prisutan u okusima vina, ali i čokolade.

"Izuzetno me vesele sparivanja naših bean-to-bar čokolada, proizvedenih od kakaovca kontroliranog podrijetla, s vrhunskim vinima, a posebno kad to sljubljivanje možemo razviti zajedno s vinarom koji je proizveo vino, kao što smo ovo prigodom imali priliku s vinima vinarije Erdoro. Tada uvijek dođe do razmijene puno informacija i znanja o procesima proizvodnje koji se kod vina i čokolade podudaraju u iznenađujuće mnogo koraka. Sparivanja razvijena na taj način dobivaju jednu novu kvalitetu, ne samo organoleptičku već i ljudsku", kaže Stiv Kahlina.

Stiv Kahlina

Direktor vinarije Podrum Mladina Danijel Šarušić, koji je sudjelovao u vođenju degustacije prilikom predstavljanja radionice, ističe kako je uživao razvijajući ova sljubljivanja zajedno sa Sanjom, Stivom i timom vinoteke Moments.

"Dojmila me kompleksnost okusa i aroma bean-to-bar čokolada, kao i sofisticiranost Taman Gourmet čokolada i trufflesa te kako različite čokolade ističu različita svojstva naših vina", dodaje.

Danijel Šarušić

Cilj je da se polaznici uključe

Kao i na svim dosadašnjim Taman radionicama, poanta nije samo uživati u savršeno sljubljenim sljedovima, već su njihove radionice poznate po svom edukativnom karakteru i voditelji uvijek potiču polaznike na propitkivanje ustaljenih mišljenja te im žele ponuditi novi pogled na čokoladu.

"Kroz radionicu polaznicima želimo osvijestiti izazove sparivanja vina i čokolade kako bi u konačnici dobili još više užitka. Želimo da se, osnaženi znanjem koje ćemo podijelit s njima na radionici, upuste u osobno putovanje istraživanja različitih uparivanja vina i čokolada te da se pritom ne boje prekršiti koje pravilo usput", poručila je Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade.

Sanja Vladović

"Jako se veselimo suradnji s Taman Artisan Chocolates jer, osim zajedničke radionice o sljubljivanju vina i čokolada, u ponudi naše vinoteke Moments ćemo imati i njihove proizvode. Posebno smo ponosni što će se u našoj vinoteci moći se kupiti i TAMAN trufflesi koji inače nisu prisutni u redovnoj maloprodaji. Veliku pozornost posvećujemo selekciji proizvoda koje uvrštavamo u ponudu vinoteke Moments te nam je uvijek iznimno drago kad u ponudu uvrštavamo domaće proizvođače", dodao je Danijel Šarušić.

Bilo da ste iskusni vinski znalac željan novih izazova ili ljubitelj čokolade gladan novih užitaka u omiljenoj slastici, radionica Vino i čokolada: Izazovi i užitci sparivanja mogla bi vam se pokazati kao pun pogodak. 

Traje oko 120 minuta i održavat će se u vinoteci Moments (Masarykova ulica 9, Zagreb), a prvi dostupni termini su 29.2.2024. u 18:30 sati te 14.3.2024. u 18:30 sati. Broj ulaznica je ograničen pa se preporučuje rana rezervacija.

Taman Artisan Chocolates

TAMAN Artisan Chocolates domaći je brend ručno rađenih bean-to-bar i gourmet čokolada te pralina manufakture Malo&Slatko koje se ističu autorskim pristupom, kvalitetom i jedinstvenim kombinacijama okusa koje su osvojile niz međunarodnih priznanja.

Manufakturu Malo&Slatko 2015. godine su pokrenuli Stiv Kahlina, profesionalni čokolatijer, i Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade. Uz proizvodnju vrhunskih bean-to-bar i gourmet čokolada te pralina, Sanja i Stiv su pokrenuli i niz edukativnih radionica i programa s ciljem podizanja svijesti o kvaliteti čokolade na domaćem tržištu.

>> Ovdje možete pročitati naš veliki intervju sa Stivom Kahlinom

Vinoteka Moments

Moments Wine & Fine Shop, ekskluzivna vinoteka i kušaonica u centru Zagreba, otvorena je 2022. godine, nakon što su pokrenuti webshop i vinoteka u Splitu. U Moments vinoteci izložena su svjetska renomirana vina, ali i pregršt etiketa s hrvatske vinske scene, uz brojne poznate proizvode domaćih proizvođača. Imaju i vinske radionice u Moments vinoteci, prilagođene i vinskim znalcima, ali i onima koji žele naučiti nešto više o eno-gastro svijetu.