Farmeri potapaju cijelo polje da bi pobrali ove bobice koje i vi rado jedete

Editorial credit: Cavan-Images / Shutterstock.com

BRUSNICE, sitne crvene bobice koje su često sinonim za jesen i zimu, nisu samo ukusne već su i izuzetno zdrave. Kod nas se najčešće kupuju sušene, ali i kao džem, dok su u Americi i skandinavskim zemljama ukuhane obavezne kao dodatak slanim jelima. Ali kako se ovi plodovi beru? Pitanje je zanimljivo, a čini se kako mnogi ne znaju da je tehnika za njihovu komercijalnu berbu vrlo nesvakidašnja.

Gdje uopće rastu

U mnogim dijelovima svijeta berba brusnica je više od pukog skupljanja voća - to je tradicija. Brusnice obično rastu na tresetištima, močvarama i šumskim područjima u sjevernim dijelovima Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Kod nas ih nema jer ova biljka preferira drukčiju klimu.

Na primjer, u Sjevernoj Americi brusnice se često nalaze duž obala Atlantskog i Tihog oceana, posebno u Kanadi i sjeveroistoku SAD-a. Također se mogu naći u dijelovima Skandinavije, Rusije i drugim sjevernim dijelovima Europe, kao i u nekim dijelovima Azije, poput Sibira i Kine.

Kako se beru

Najbolje vrijeme za berbu obično je u kasnu jesen ili ranu zimu, kada je voće najslađe i najsočnije. Kada se ide u berbu brusnica, bitno je biti oprezan i pažljivo odabrati zrele plodove. Ove bobice imaju tendenciju rasti nisko uz tlo, obično pokrivene šumskim lišćem ili mahovinom, stoga je važno provjeriti svaki grm pažljivo.

Neki ljudi koriste posebne grablje s dugim drškama kako bi lakše dosegnuli brusnice ispod lišća. Komercijalno branje brusnica često zahtijeva upotrebu različitih tehnika kako bi se osigurala što veća učinkovitost i kvaliteta plodova. Jedna od najpopularnijih metoda, koja se često koristi u industrijskim razmjerima, jest metoda potapanja polja vodom.

Izgleda nestvarno

Prije nego što se polje potopi vodom, potrebno ga je pripremiti. Ovo uključuje uklanjanje prepreka i provjeru razine vlage tla. Kada je polje spremno, voda se pušta da poplavi područje na kojem rastu brusnice. Dubina vode može varirati ovisno o potrebama, ali obično je dovoljno da potopi grmlje brusnica, ali ne i da ih potpuno prekrije.

Brusnice imaju zračne džepove unutar bobica, što omogućuje da plutaju na površini vode. Kad se polje potopi, bobice postupno isplivaju na površinu, a onda je vrijeme za sakupljanje. Ovo se obično obavlja posebnim alatima ili strojevima koji olakšavaju prikupljanje plodova s površine vode.

Prednosti ove metode su povećana efikasnost jer potapanje polja omogućuje brzu i učinkovitu berbu velike količine brusnica u relativno kratkom razdoblju, ali i poboljšana kvaliteta plodova. Ova metoda pomaže u odvajanju zrelih i zdravih bobica od onih koje nisu prikladne za berbu, govore proizvođači. Potapanje polja smanjuje i potrebu za ručnim sakupljanjem brusnica, što smanjuje troškove radne snage i olakšava proces berbe.