Hrvatska - raj za vegane? U top 10 smo takvih destinacija na svijetu

Editorial credit: Anton_Ivanov / Shutterstock.com

ZALJUBLJENICI u tzv. veganska putovanja sa stranice The Getaway Co., kojima je to ujedno i posao, napravili su listu top 10 vegan-friendly destinacija za 2024. godinu. Napominju kako su zemlje poslagane "bez posebnog reda", a mi vam isti taj redoslijed prenosimo u nastavku.

1. Njemačka

"Glavni grad Njemačke, Berlin, postao je kulturno središte i raj za vegane. Grad se može pohvaliti mnogim veganskim restoranima, kafićima i tržnicama. Uronite u živopisnu uličnu hranu u poznatoj Markthalle Neun, gdje se biljne delicije moraju probati. Popularno jelo je veganska alternativa döner kebabu. Mnoga mjesta u Berlinu sada koriste seitan ili druge biljne proteine kako bi zamijenili tradicionalni mesni döner", stoji u opisu Berlina koji su okitili titulom njemačkog veganskog utočišta, ali i napomenuli kako se berlinska veganska scena neprestano razvija, pa je novih opcija za jelo svako malo sve više.

>> Probali smo veganski kebab

Još jedno jelo koje morate probati je brezeln, tradicionalni njemački perec napravljen od brašna, vode, kvasca, soli i povremeno malo slada za okus, dodaju. 

2. Tajland

U srcu jugoistočne Azije, Chiang Mai u Tajlandu ističe se kao veganski raj usred užurbanih tržnica i drevnih hramova. Poznat po svojim mirnim krajolicima i bogatoj kulturnoj baštini, Chiang Mai je postao žarište za veganske putnike, navode o ovom "veganskom blaženstvu u zemlji osmijeha".

"Ako trebate još jedan razlog da posjetite Tajland kao vegan, pogledajte godišnji 9-dnevni vegetarijanski festival Tesagan Gin Je, također poznat kao Jey Festival. Događaj se održava u devetom mjesecu kineskog lunarnog kalendara, obično u rujnu ili listopadu, donoseći najbolju scenu vegetarijanske hrane na Tajlandu", pišu.

3. Španjolska

Veganska tapas ekstravagancija, kako kažu za Barcelonu, poznata je po svojoj bogatoj povijesti, zadivljujućoj arhitekturi i živopisnom noćnom životu. Upravo su taj španjolski grad izdvojili kao top destinaciju za vegane. Barcelona je raširenih ruku prihvatila veganski pokret, a gradska kulinarska scena spaja tradiciju i inovaciju, što je čini utočištem za ljubitelje veganskih tapasa, kažu.

"Zamislite se kako lutate šarmantnim ulicama, nailazeći na ugodne tapas barove koji nude niz biljnih užitaka. Barcelonska veganska tapas scena eksplozija je okusa zbog kojih ćete poželjeti još. Prilozi prikladni za vegane uključuju artičoke na žaru, marinirane masline, pougljenjeni patlidžan ili divlje šparoge u kombinaciji s hrskavim kruhom pokapanim maslinovim uljem. Svakako kušajte patatas bravas, hrskave pržene krumpiriće s pikantnim umakom od rajčice i veganskim aiolijem", preporučili su.

4. Vijetnam

"Vijetnam, poznat po užurbanim uličnim tržnicama i aromatičnoj kuhinji, jedno je od najboljih mjesta za putovanje kao vegan. Posebno je Ho Chi Minh riznica za ljubitelje biljne hrane koji traže jedinstven spoj tradicije i inovacije", pišu o ovoj destinaciji koju hvale kao vegansku gozbu za osjetila.

Mnoga su lokalna jela prilagođena veganima, pa tako ističu Pho chay, juhu s rezancima koja zamjenjuje mesnu juhu aromatičnim biljem i povrćem.

"Otputujte na sjever i pronađite nekoliko vegetarijanskih i veganskih kafića u popularnom turističkom gradu Hanoju. Ako želite istražiti lokalnu kulturu kave, ali osjećate da nešto propuštate, potražite jelovnik na kojem se poslužuje kokosova kava, veganska alternativa poznatoj kavi od jaja koja se umjesto toga priprema s kokosovim mlijekom", stoji u tekstu.

>> Latte macchiato na vijetnamski način

5. Ujedinjeno Kraljevstvo

Izdvojen je London, tzv. melting pot kultura i kuhinja, koji je svoju vegansku igru podigao na kraljevski status, pišu. Grad se može pohvaliti impresivnim nizom veganskih restorana, tržnica i svega između.

"Ovdje možete pronaći neke od najboljih veganskih kuhara u Europi, s više od 400 veganskih restorana", ističu.

6. Grčka

Mnoga tradicionalna grčka jela mogu se prilagoditi veganskoj prehrani, a Atenu su na The Getawayu nazvali veganskom odisejom u kolijevci civilizacije. Kao jela koja se mogu pripremati bez životinjskih namirnica izdvojili su musaku, dolmades (sarmice od lišća vinove loze i lišća) i spanakopitu.

"Grčki deserti, poznati po svojoj slatkoći i jedinstvenim okusima, dostupni su i u veganskim verzijama. Veganska baklava, loukoumades i razna veganska peciva mogu se pronaći u Ateni. Otputujte na Santorini i iznenadite se dostupnim veganskim opcijama. Potražite lokalna jela koja sadrže variva od povrća ili povrće na žaru, često začinjeno začinskim biljem i maslinovim uljem", preporučuju.

7. Indonezija

Veganska nirvana u tropskom raju, kažu za indonezijsku kuhinju bogatu biljnim sastojcima, a posebno ističu Bali. Ova kuhinja koristi aromatično bilje i začine, kao što su limunska trava, đumbir, galangal i tamarind, a kombinacija slatkih, slanih, kiselih i ljutih okusa obilježje je mnogih tamošnjih jela.

"Ako postoji jedno jelo koje morate probati na Baliju, onda je to nasi campur ili miješana riža. Ovo popularno jelo poznato je po kombinaciji riže koja se poslužuje s nizom malih porcija raznih jela, stvarajući ukusan ansambl na jednom tanjuru. Najbolje je isprobati mnogo različitih okusa i tradicionalnih sastojaka, uključujući tempeh", stoji u tekstu.

8. Portugal

Portugal, poznat po svojoj pomorskoj povijesti i zadivljujućim obalnim krajolicima, prihvatio je veganski val koji je zahvatio cijeli svijet, kažu, a nazivaju ga veganskim blaženstvom uz more. Dodaju i kako Portugal nudi sve više vegetarijanskih i veganskih restorana, osobito u većim gradovima poput Lisabona i Porta.

"Dok tradicionalna portugalska jela često uključuju plodove mora i meso, postoje mnoge biljne alternative i veganske prilagodbe koje treba istražiti. Ako možete, kušajte tradicionalnu juhu koja se zove Açorda. Ovo vegansko jelo priprema se s kruhom, češnjakom, maslinovim uljem i raznim povrćem. Na kraju, prepustite se Pastéisu de Nata, kultnoj portugalskoj tortici s kremom", govore. No, imajte na umu kako je ova krema od jaja, pa je vegani mogu jesti tek pronađu li plant-based varijantu.

9. Hrvatska

Vegansko blaženstvo usred srednjovjekovnog sjaja, kažu o Dubrovniku, koji su posebno izdvojili.

"Hrvatska, poznata po svojoj prekrasnoj obali i povijesnim gradovima, ima rastuću scenu za ljubitelje biljne hrane. U obalnim regijama, gdje su morski plodovi tradicionalno istaknuti, veganski putnici mogu se prepustiti jelima nadahnutim Mediteranom pripremljenim od svježih, lokalnih proizvoda. Imat ćete više sreće u pronalaženju veganskih opcija u većim gradovima, poput Zagreba, Splita i Dubrovnika", savjetuju.

Obalna područja poznata su po plodovima mora, dodaju, no uvijek možete pronaći opcije prilagođene veganima, poput tjestenine, povrća na žaru i salata.

"Neka su tradicionalna hrvatska jela sama po sebi veganska ili se mogu lako prilagoditi. Na primjer, kušajte blitvu ili raštiku pirjanu na češnjaku i maslinovom ulju, ili manestru, krepku juhu od graha. U sjevernoj Hrvatskoj kuhana heljda često zamjenjuje rižu kao ukusna i zdrava alternativa. U gradovima poput Zagreba i Dubrovnika brojni restorani i kafići zadovoljavaju rastuću potražnju, nudeći kreativne veganske adaptacije tradicionalnih hrvatskih jela, od veganske tjestenine i rižota do povrća na žaru i variva", zaključuju o hrvatskoj veganskoj ponudi.

>> Nije loše napraviti pauzu od mesa, a ova mjesta u Zagrebu nude prefina veganska jela

10. Maroko

Marokanski Marakeš ova ekipa naziva veganskom oazom u pustinji, a objašnjavaju i kako marokanska kuhinja jedinstveno spaja arapske, berberske, europske, mediteranske i bliskoistočne okuse. Obitelj je u srcu marokanske kuhinje, pišu, a ljudi se okupljaju u vrijeme obroka kako bi podijelili tanjure s hranom sa zajednicom.

"Iako bi u Maroku mogao biti veći izazov pronaći veganske opcije nego u drugim odredištima, uz malo istraživanja i komunikacije, tijekom svog posjeta možete uživati u raznim ukusnim biljnim jelima. Veći gradovi, kao što su Marrakech, Casablanca i Rabat, imaju rastuću vegansku scenu i bolje razumijevanje dostupnih opcija s jelovnika", stoji u tekstu.

Kao jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela marokanske kuhinje spominju tagine, njihov svojevrsni gulaš koji se može pripremiti i u veganskoj opciji, od krumpira, slatkog krumpira, mrkve, slanutka i rajčice.