Idete na otvorenje Adventa? Provjerili smo što možete jesti na Fooling Aroundu

Foto/Video: Hana Kajari/Duje Odvitović/Index

DANAS službeno počinje Advent u Zagrebu, a mi smo se ove godine jako potrudili da u adventsku ponudu krenete spremni. Nakon što smo obišli Fuliranje na Strossmayerovom trgu, provjerili smo i što se nudi na Fooling Aroundu, na terasi hotela Esplanade.

Iako je svečano otvaranje Fooling Arounda u ponedjeljak, na toj lokaciji ćete već danas moći jesti i piti. Mi smo odlučili iznenaditi ekipu dok su još pripremali kućice za prvi adventski vikend i - nismo ih uspjeli zateći nespremne. Pripremili su nam razne delicije, a naše preporuke pogledajte niže.

 

Deni Srdoč

Hidden Burger (12 eura)

Iako je tijekom godina postalo sasvim normalno da burgere pretrpaju svim i svačim, u ovoj smo se fazi već pomalo zasitili pretjerano "raskošnih" burgera čiji sastojci često završe na stolu, podu ili odjeći.

Deni Srdoč poslužio nam je savršeno kompaktan burger koji na prvi pogled djeluje apsolutno klasično, premda je, barem što se sastojaka tiče, sve samo ne klasičan. Kombinacija dry aged i svježe govedine, gljiva, dva sira i domaćeg umaka rezultirala je burgerom koji je, unatoč gomili sastojaka, fokusiran na meso, a to često zna promaknuti u kompletnom overkillu egzotičnim sastojcima.  

Lamb pita bread wrap (9.5 eura)

Šiš kebab ove godine ima svoj adventski show jer sretali smo ga u više varijanti, ali nekako nam se najviše urezao u pamćenje u ovom izdanju. Vrlo bogata kombinacija dodatnih sastojaka nekima će možda biti malo predominantna, ali nama je bila sasvim u redu jer je osvježavajuća spram šiša, koji sam po sebi nije najzanimljivije meso ikad.

Budući da se radi o wrapu, neki bi mogli pomisliti da neće biti prezasitan, ali porcija je više nego dovoljna da vas kvalitetno zasiti, pa budite oprezni ako planirate uključiti ga u jedan od više sljedova.  

Institut za kobasice Mate Jankovića

Šiš kobas sa sirom (6.90 eura)

Od dva hot doga koja smo isprobali kod Jankovića ovaj je, bez razmišljanja, zanimljivija opcija, pogotovo za one koji žele mali odmak od tradicionalne ponude. Za razliku od kranjske, ovaj nije pretrpan dodacima i to je pozitivna stvar jer, osim što je uredniji za jelo, sve djeluje kao savršen omjer.

Crvena paprika daje "ono nešto" i, premda smo s godinama navikli na kvalitetu u Institutu, čini nam se da su se Janković i ekipa ove godine nadmašili šiš kobasom.  

Kranjska sa sirom (6.50 eura)

Nismo sigurni razlikuje li se kranjska sa sirom i na koji način od prošlogodišnjeg izdanja, ali nama se čini da je više-manje ista, što znači da je dobra kao i prošlih godina. Mala zamjerka je vezana za količinu dodataka jer dovršiti kranjsku i ostati čist je misija za Toma Cruisea. Ipak, radi se o standardno kvalitetnom hot dogu i nemamo nikakvih zamjerki. 

Esplanade (s potpisom chefice Ane Grgić Tomić)

Crostata s kremastim bakalarom (8 eura)

Kućica Esplanade bila je uvjerljivo najzanimljivija stanica prve etape ovogodišnjeg gastroizleta. Radilo se o slatkoj ili slanoj ponudi, ponuda s potpisom Ane Grgić Tomić nije razočarala ni u jednom slijedu. Štoviše, oduševila nas je. Započeli smo s crostatom s kremastim bakalarom i radilo se o punom pogotku. Funkcionira i kao zasebno jelo, koje će zasititi one manjeg kapaciteta, ali i kao jedno od jela koje biste trebali isprobati u istoj kućici.  

Kroketi od kulena (8 eura)

Kroketi su jedan od onih savršenih snackova na kakve svake godine nailazimo na Adventu. Mogli bi vam promaknuti u bogatoj ponudi, ali pobrinite se da se to ne dogodi jer radi se o fenomenalnoj kombinaciji okusa koja nas je iznenadila.

Realno, nismo očekivali puno kad smo čuli da se radi o kroketima od kulena, ali ugodno smo iznenađeni. Kroketi, koji stapaju kulen i kremasti topljeni sir, u ovom su slučaju dio salate koja je savršeno predjelo. 

Marinirana junetina (10 eura)

Marinirana junetina ovog puta bila je definitivno najzanimljivije što smo isprobali na Fooling Aroundu. Jedan od razloga je to što smo junetinu svi isprobali u raznim kombinacijama, ali ovu nam je malo teško opisati jer nemamo je s čim usporediti. U moru burgera, kobasica i dekonstruiranih sarmi, ovaj lagani sendvič iz nekog razloga nam je djelovao posebno egzotično iako, barem na papiru, ne postoji ništa posebno u ovoj kombinaciji.

Međutim, sve zajedno je vrlo specifično. Kada bismo ovo trebali opisati, nazvali bismo ga "salatastim sendvičem" koji djeluje kao nešto vegetarijansko, ali očito nije. Vjerojatno se radi o tanko narezanoj mariniranoj junetini koja je gotovo neprimjetna u zelenjavi koja dominira, ali ipak daje ono nešto.

Nećemo sad pisati poeziju o "duholikoj junetini koja diskretno oplemenjuje vrt laganih okusa u središtu mekanog kruha", već vam samo reći da isprobate ako se nađete pokraj Esplanade. 

Deserti

Brownie od čokolade i tonke (6.5 eura)

Ukusno, čokoladno, sočno... Brownie je slastica koja uvijek prolazi, a ovaj je sve ono što inače volimo kod jednostavnih brownieja - i još malo više. Dok tipkamo ovo i prisjećamo se brownieja od čokolade i tonke, možemo zaključiti samo da bi nam baš dobro sjeo još jedan.

Ako na Adventu poželite nešto slatko - ovo je to.

Clafoutis (7 eura)

Nismo probali previše slatkih stvari, ali, od onih koje jesmo, Clafoutis s poširanim kruškama, cimetom i lješnjacima bio nam je najbolji.

Neki od nas možda nisu ljubitelji cimeta, a još manje u kombinaciji s kruškama - no, ovo nas je oduševilo. I iako je to zapravo poprilično uobičajena kombinacija, nas je istovremeno i iznenadila i oduševila. Ukratko, radi se o fenomenalnom izboru za one koji ne žele klasičnu ponudu ni čokoladu, ali i one koji ne vole preslatke i teške slastice. Bez previše filozofije, fenomenalno.   

Štrukli (6 eura)

O štruklima nemamo nešto pretjerano reći osim da su ukusni. Svi znamo kakvi trebaju biti, a štrukli u Esplanadi su upravo takvi. 

Krivi ljudi/Freetula by Grašo

>>Huljići imaju kućicu na Adventu u Zagrebu: "Čak su nam rekli da malo dignemo cijene"

Freetula (slane) (8/8.50 eura)

Krivi ljudi odlučili su uletjeti u ovu adventsku priču s možda najočekivanijom delicijom svakog adventskog prejedanja - fritulama. Međutim, dobra stvar je da su odlučili ponuditi ih u nešto originalnijem ruhu. I pošlo im je za rukom ponuditi nešto što još nismo isprobali, barem ne na jednom mjestu. Svoje su fritule podijelili u dvije skupine, slatke i slane, a mi smo počeli sa slanom ponudom, koja dolazi u tri varijante: Montana, Toscana i Mediterana. 

Počeli smo s Montanom, u kojoj su fritule uronjene u kremu od hrena i posute pečenom šunkom. To je zapravo očekivana i savršena kombinacija klasičnih božićnih okusa koji zaista fino funkcioniraju s fritulama koje, primijetit ćete, nisu klasične, već su također djelo Krivih ljudi (da, i u nastavku ćemo ih tako nazivati). Nismo preveliki fanovi hrena, ali vjerujemo da će ljubitelji uživati. 

Sljedeća na redu bila je Toscana u kremi od Mozzarelle s mortadelom i pistacijama. Uvjerljivi je pobjednik ove utrke jer svi sastojci su savršeno pogođeni, a rezultat su fritule koje jednostavno morate isprobati.

Posljednja je Mediterana i ona nam je zapravo bila najmanje zanimljiva, s fritulama uronjenim u kremu od rajčice i pesto od inćuna.  

Freetula (slatke) (8/8.50 eura)

Slatke fritule također su podijeljene u tri varijante: Bianca, Nera i Tartufina. Krenuli smo od Biance, koja dolazi s preljevom od pistacija i bijele čokolade, i presuda je: obavezno isprobati. Nera, očekivano, dolazi s preljevom od čokolade i krokanta i zapravo je najsličnija onome na što smo od fritula i navikli. Međutim, i crna i bijela varijanta neusporedivo su bolje od svega što smo imali prilike isprobati svih ovih godina. 

Ono što smo s razlogom ostavili za kraj je Tartufina, s preljevom od meda i, da, tartufa. E sad, nećemo ulaziti u priču o tartufima i onome što se kao tartufi prodaje, već samo reći da je ovo izbor za najveće gastroavanturiste. I ljubitelje toga što se popularno naziva tartufima. Recimo to ovako, mi nismo ti gastroavanturisti.