EKLERI su popularna slastica koja potječe iz francuske kuhinje. Ovaj desert sastoji se od tijesta koje se peče, a potom puni kremom od vanilije i na kraju se prelije čokoladnom glazurom ili se posipa šećerom u prahu.
Odlična su slastica za poslužiti uz kavu, posebno vikendom, a recept za njih pronašli smo kod naše čitateljice Lidije Vulić-Ćurić, koja ih je radila prvi puta, a ispali su joj odlično. Recept je podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a mi ga prenosimo u nastavku.
Za pripremu tijesta i kreme za eklere trebat će vam sljedeći sastojci:
Prvo napravite tijesto - zagrijte vodu, mlijeko i maslac te dodajte sol i vanilin šećere. Kada smjesa prokuha, dodajte brašno, dobro promiješajte da se sve sjedini i još malo kuhajte. Prohladite pa dodajte jaja, jedno po jedno. Gotovu smjesu stavite u vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i napravite eklere.
Pecite ih na 180 stupnjeva dok ne dobiju lijepu boju. Nemojte otvarati pećnicu dok se peku, a kada se ispeku, ohladite ih i prerežite te napunite kremom koju ćete napraviti tako da skuhate mlijeko, pudinge od vanilije, šećere i žumanjke. U ohlađenu kremu dodajte maslac i izradite mikserom pa na kraju dodajte umućeno vrhnje za šlag.
Prerezane eklere napunite kremom pa ih posipajte šećerom u prahu i ukrasite otopljenom čokoladom, a cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.