Gdje kupujete jaja? Evo stvarne razlike između onih domaćih i iz dućana

Foto: Shutterstock

JAJA su jedna od osnovnih namirnica u svakoj kuhinji – od doručka do kolača, gotovo da ne postoji kućanstvo koje ih ne koristi. No, tu je i vječna dilema – jesu li domaća jaja zaista bolja od onih kupljenih u dućanu? Mnogi tvrde da su razlike ogromne, pa smo odlučili pobrojati nekoliko osnovnih značajki i potencijalnih razlika između ovih jaja.

1. Boja ljuske i žumanjka – mitovi i istina

Jedna od prvih stvari koju primijetimo kod jaja je boja ljuske. Domaća jaja često imaju smeđu ljusku, dok ona iz trgovine mogu biti i bijela. No, boja ljuske ne znači nužno bolju kvalitetu – ona ovisi isključivo o pasmini kokoši.

S druge strane, boja žumanjka često otkriva više o načinu prehrane kokoši. Domaća jaja obično imaju intenzivniju narančastu boju žumanjka jer kokoši slobodnog uzgoja jedu raznovrsniju prehranu, uključujući travu i kukce. Kod industrijskih jaja, boja žumanjka može se kontrolirati dodavanjem specijalnih pigmenata u hranu kokoši.

Boja ljuske ne znači ništa, ali intenzivnija boja žumanjka može biti znak kvalitetnije prehrane kokoši.

2. Okus – osjećate li razliku?

Mnogi ljubitelji domaćih jaja tvrde da su ona daleko ukusnija od industrijskih. No, koliko je to točno? Nekoliko istraživanja pokazalo je da većina ljudi ne može prepoznati razliku u okusu kada su jaja pripremljena na isti način.

Ipak, razlika može biti primjetna kod pečenih jaja, gdje domaća često imaju bogatiji okus i kremastiju teksturu. To se može pripisati višem udjelu zdravih masti kod kokoši koje se hrane prirodnijom hranom.

Razlika u okusu postoji, ali nije uvijek dramatična – više ovisi o prehrani kokoši nego o tome jesu li jaja domaća ili industrijska.

3. Hranjiva vrijednost – koja jaja su zdravija?

Studije su pokazale da jaja slobodnog uzgoja često imaju veće količine omega-3 masnih kiselina, više vitamina D i bolji omjer omega-6 i omega-3 masnoća. To znači da su potencijalno zdravija od jaja iz velikih industrijskih farmi, gdje kokoši dobivaju standardiziranu prehranu bogatu sojom i kukuruzom.

Osim toga, domaća jaja mogu imati manje ostataka pesticida i antibiotika, iako su količine tih tvari u industrijskim jajima strogo regulirane u EU. Iako domaća jaja mogu imati nešto bolji nutritivni profil, ali razlike nisu drastične.

4. Svježina

Domaća jaja obično su svježija jer dolaze izravno od uzgajivača, dok industrijska mogu provesti i do nekoliko tjedana u skladištima i trgovinama prije nego dođu do potrošača.

Jedan trik za provjeru svježine je potapanje jaja u vodu – ako jaje ostane na dnu, svježe je, ako pluta, starije je i možda više nije jestivo.

Domaća jaja su obično svježija, ali datum pakiranja kod trgovinskih jaja može pomoći pri odabiru svježih primjeraka.

5. Cijena – za domaća ćete često morati izdvojiti više

Industrijska jaja su znatno jeftinija – prosječna kutija od 10 komada u dućanu košta između 2 i 3 eura, dok domaća jaja na tržnicama ili od lokalnih uzgajivača mogu doseći i 6 eura za deset komada.

Glavni razlog za to je način proizvodnje – industrijske farme proizvode jaja na velikoj skali, dok kod domaćih proizvođača kokoši imaju manji prinos, ali bolju kvalitetu života. Ako vam je prioritet cijena, trgovinska jaja su povoljnija opcija. Ako želite kvalitetu i bolji uzgoj kokoši, domaća jaja su bolji izbor.

Na kraju - koja jaja odabrati?

Ako vam je bitan okus, svježina i potencijalno bolji nutritivni profil, domaća jaja su svakako bolja opcija. No, ako često koristite jaja za pečenje ili vam je presudna cijena, industrijska jaja mogu biti sasvim prihvatljiv izbor.

U idealnom slučaju, najbolja opcija je pronaći provjerenog lokalnog uzgajivača koji nudi kvalitetna jaja po razumnoj cijeni – tako ćete dobiti i kvalitetu i dobru cijenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.