DANAS smo odlučili dati vam ideje za ručak "na žlicu", koji uključuju neke sezonske namirnice, a ujedno su i jeftini.
Vrijeme je kelja i kupusnjača, prokulica, brokule i cvjetače, krumpira, cikle, poriluka, tikvi, pa i tikvica (u toplijim krajevima) - a ove su namirnice kao stvorene za dobra variva, za koja ne morate potrošiti puno novca.
Jedan od najpopularnijih načina za iskoristiti kelj, a i pripremiti jelo za više dana. Ako jedete meso, najbolje je raditi ga uz malo dimljenog mesa, poput rebaraca. Radimo ga prema ovom receptu.
Odete li na tržnice, vidjet ćete obilje tikvi - i to onih već pripremljenih i narezanih na kockice, u vrećicama. Upravo takve je dobro imati za pripremu jela na žlicu ili juha od tikve. Ovaj je recept s dodatkom ječma, koji jelu daje gustoću i dobru teksturu. Evo recepta.
Već smo ga nekoliko puta predlagali, ali to je zato što ga baš volimo. Jednostavno je za pripremu, a rijetko tko ga ne voli. Isprobajte ovaj brzi recept.
I poriluku je sezona, a nekako ga najčešće pripremamo u ovom obliku na žlicu. Odlično jelo za višednevno uživanje, a zdrav je, pa ga je dobro uključiti u prehranu što više. Varivo radimo prema ovom receptu.
Sekeli je tradicionalno mađarsko jelo koje se rado priprema i kod nas, a radi se o kombinaciji krumpira i kiselog kupusa. Neki dodaju i vrhnje, pa možete isprobati i tu kombinaciju. Vrhnje se dodaje pred kraj kuhanja, a u gulaš se umiješa polako. Recept pronađite ovdje.
Još jedno pravo sezonsko varivo, puno je vitamina i okrepljujuće. Vrijedi ga uvrstiti u jesenski jelovnik, a recept pronađite ovdje.