Ispekli smo soparnik kod kuće u pećnici. Da, moguće je. Zapisali smo sve trikove

Foto: Index

SOPARNIK je siromašno i jeftino jelo iz Poljica i mnogi će reći da nije to to ako se ne peče na kominu, ali sve je popularniji pa ga se sve češće može vidjeti u kućnim izvedbama pečenog u pećnici. Tako smo ga i mi pripremili jer ipak nemamo svi komin pri ruci.

Tijesto

Sastoji se od dva sloja tankog tijesta, doslovno najobičnijeg - od brašna, vode i soli, između kojih je sloj blitve. Prema receptu koji smo dobili iz zagrebačke konobe Didov san, koja svoj meni bazira na tradicionalnim jelima Dalmatinske zagore, u tijesto ide glatko pšenično brašno. Mi smo ga ovog puta zamijenili brašnom tipa 00 (tal. doppio zero) za koje ste sigurno već čuli. To je klasično talijansko fino mljeveno brašno koje se koristi za izradu tjestenine i tijesta za pizzu. Koliko je sitno, osjetit ćete i pod prstima.

Foto: Index

Za zamijesiti tijesto vam je uvrh glave dovoljno 10 minuta, ako ne i manje. Teško je reći koliko vam vode u mililitar treba za zamijesiti glatko tijesto jer to ovisi o brašnu koje imate, ali vidjet ćete kada se tijesto počne formirati u kuglu. To još nije kraj, ali od tog trenutka će vam zatrebati samo još koji prstohvat brašna da dobijete pristojnu konzistenciju tijesta za soparnik.

Mijesite ga dok ne nestanu one "grudice" po tijestu, 4 do 5 minuta. Nemojte da bude pretvrdo jer ga nećete moći razvaljati bez da se ne skuplja, ali ni premekano jer ga nećete moći lako premjestiti na lim za pečenje.

Možda je najbolje da probate ovako (znat ćete o čemu govorimo ako ste čuli za onaj trik kako provjeriti koliko je pečen steak): stisnite šaku srednje jako pa popipajte koliko vam je tvrd pregib između palca i kažiprsta, to je ok tvrdoća za ovakvo tijesto. Kad ga zamijesite, ostavite ga da kratko odmori. Nama je trebalo tek desetak minuta - taman da pripremimo nadjev, lim i upalimo pećnicu da se zagrije.

Nadjev

Glavni sastojak nadjeva je blitva. Vidjet ćete kako u receptu piše da trebate maknuti korjenasti dio te je narezati na trakice pa "nakon što blitva odleži jedan dan, staviti je u zdjelu". Mi smo ipak ostavili stapke, to jest onaj bijeli, tvrđi dio, jer volimo iskoristiti što više od namirnica, a trakice na koje smo narezali blitvu bile su širine oko pola centimetra.

Foto: Index

Da, čak smo je narezali dan ranije kako piše u receptu, no neće se dogoditi ništa loše ako je narežete prije nego što pravite nadjev. Ovako, kada odstoji, malo će povenuti i izgubiti vode, ali nećete imati problema ni ako preskočite tu pripremu dan ranije. Nadjev će se malo "spustiti" i nakon što ga začinite solju i maslinovim uljem tako da ćete i dalje moći skroz normalno i lako napuniti i oblikovati soparnik. 

Oblikovanje

Soparnik možete peći na masnom papiru, ali i ne morate jer se tijesto neće zalijepiti za lim za pečenje koji ste nauljili. Razvaljajte ga prilično tanko (par milimetara) na lagano pobrašnjenoj površini i prebacite na nauljeni lim. Na to stavite začinjeni nadjev pa poklopite drugim dijelom tijesta.

Jedan od razloga zbog kojih je soparnik tako običan i siromašan, a istovremeno poseban je njegov simpatično oblikovani rub. Kad stavljate gornji sloj tijesta, pripazite da bude u ravnini s donjim. Ne treba vam voda da bi se rubovi spojili jer je ovo tijesto dovoljno ljepljivo, a i nema kvasca pa se neće dignuti i "pobjeći".

Foto: Index

Na pola centimetra od ruba stavite prst lijeve ruke pa preko njega prebacite vanjski rub tijesta desnom rukom. Samo nastavite ići u krug dok ne oblikujete rub duž cijelog soparnika. Sada je spreman za pećnicu. Mi smo od ove početne količine za Didov soparnik (500 g brašna, 1.5 kg blitve) dobili dva soparnika koja smo zasebno pekli u velikom limu od pećnice, i to na 200 stupnjeva po oko pola sata. Prije pečenja smo ih izbockali na par mjesta da se tijesto previše ne napuhne.

Foto: Index

Premaz

Kad je soparnik pečen, premažite ga mješavinom maslinovog ulja i sitno sjeckanog češnjaka. Nemojte pretjerati, već idite malo po malo. Soparnik je jako tanak i prevelika količina ulja će ga nepotrebno zamastiti pa premažite u skroz tankom sloju.

Foto: Index

Što smo dobili?

Rezultat našeg ugodnog izleta u kuhinju koji je potrajao oko pola sata što se tiče cijele pripreme je hrskavi, slasni soparnik kakav bismo definitivno priredili (i prvom prilikom hoćemo) za druženje s prijateljima. Plus je to što nećete zamazati hrpe suđa - treba vam zdjela za pomiješati nadjev, podloga za zamijesiti i razvaljati tijesto te lim za pečenje. 

Ništa ovdje ne treba dodati ni oduzeti jer je ispao savršen. Točni recept za soparnik po kojem  smo radili, a koji smo dobili iz konobe Didov san je OVDJE.

Foto: Index
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.