Iz Skokinog serijala: Danas kuhamo kremastu juhu od graška s kulenovom sekom

Foto: David Skoko

POČELA JE emisija Davida Skoke naziva Motor, loza, kuhača koja se prikazuje na HRT-u, a ove srijede gledali smo treću epizodu. U devet epizoda, koliko ima ova kulinarsko-putopisna avantura, chef Skoko obilazi cijelu zemlju i putuje u posjet nekim od najistaknutijih domaćih vinara. Na mapi su Pelješac, Zadar, Krk, Poreč, Momjan, Plešivica, Hraščina te Kutjevo i Zmajevac.

>> Počela je avantura Davida Skoke po cijeloj Hrvatskoj

U posljednjoj emitiranoj epizodi, Skoko je otišao u požešku Zlatnu dolinu, Valis Aureu, kod Krauthakera. Njegov domaćin Vlado Krauthaker proglašen je vinskim vitezom i dvaput je izabran za najboljeg vinara Hrvatske. Radi se o obitelji koja je postavila standarde graševine kakvu danas poznajemo, sorte koja je u nas najzastupljenija.

@hrvatska_radiotelevizija Skoko je otkrio sve čari i tajne bogatog okusa vina jedne od najvećih obiteljskih vinarija u Hrvatskoj, saznao je i kako se kod njih vinogradi obrađuju konjima. #DavidSkoko #hrvatskaradiotelevizija #davidskoko #kuhanje #vino #motor #hrana #fyp #video #zavas ♬ original sound - HRT

Nakon obilaska vinograda i podruma, Skoko je kao dobar gost pripremio obilan ručak. Za obitelj Krauthaker pripremio je kremastu juhu s kulenovom sekom, janjetinu i teletinu pod pekom s krumpirima i tiramisu u čaši.

Nama se posebno svidjela kremasta juha od tikvica i graška koja, doduše, jest prilično proljetna, no ima dodatak koji rijetko kome ne bi odgovarao, a to je pikantna kulenova seka. Inače, kaže Skoko, u ovakve juhe doda đumbir za malo ljutine, ali kulenova seka je odlično sjela u ovoj kombinaciji.

Skokina juha danas za ručak

Izvadili smo iz zamrzivača mladi grašak koji smo ovo ljeto vrijedno čistili iz mahuna i zadnju tikvicu koju smo nedavno našli na tržnici i bacamo se na posao. Sastojci koji su potrebni su očišćeni grašak, tikvica, kulenova seka, crveni luk, kiselo vrhnje, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar i sjemenke suncokreta.

Luk narežite na sitno i propirjajte na maslinovu ulju. Dodajte sitno sjeckani češnjak, tikvice narezane na kockice, grašak, kulenovu seku narezanu na sitne kockice, začinite i pirjajte 10-ak minuta. Podlijte vodom i nastavite kuhati još 10 minuta. Štapnim mikserom usitnite juhu da postane kremasta. Dodajte sjemenke suncokreta i kiselo vrhnje.

>> Recept Davida Skoke: Krem juha od graška i kulenove seke

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.