Jedan od jednostavnijih kolača koji se nekoć radio u svakoj kući

Foto: Shutterstock

Pita od jogurta klasik je iz bakinih kuharica i pravi dokaz da jednostavni sastojci mogu stvoriti vrhunsku slasticu. U ovoj verziji, prhkom tijestu dodan je kakao za bogatiji okus, dok osvježavajući i lagani nadjev od jogurta stvara savršenu ravnotežu. Sočan, mirisan i jednostavan za pripremu, ovaj kolač idealan je za svaku prigodu, od popodnevne kave do obiteljskog slavlja.

Trebat će vam oko 20 minuta za pripremu i 50 minuta za pečenje. Recept je za 8 porcija.

Sastojci

Za tijesto:

  • žumanjci
  • maslac
  • šećer
  • oštro brašno
  • kakao
  • kiselo vrhnje
  • prašak za pecivo
  • naribana korica limuna

Za nadjev:

  • jogurt
  • kiselo vrhnje
  • šećer
  • oštro brašno
  • vanilin šećer
  • bjelanjak

Priprema

Prvo pripremite tijesto. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i kakaom. Dodajte maslac narezan na listiće i sve dobro utrljajte prstima da dobijete mrvičastu smjesu. Potom dodajte šećer, žumanjke, kiselo vrhnje i naribanu limunovu koricu te zamijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na otprilike 30 minuta, a drugi dio stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.

Za nadjev, u jednoj posudi mikserom istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. U drugoj, većoj posudi, pjenjačom pomiješajte jogurt, kiselo vrhnje, šećer i vanilin šećer. U tu smjesu dodajte brašno i lagano promiješajte. Na kraju, špatulom pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka kako bi smjesa ostala prozračna.

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Dio tijesta koji je bio u hladnjaku razvaljajte na veličinu kalupa za pečenje (otprilike 30 x 40 cm). Stavite tijesto u kalup i pecite 10 do 15 minuta. Izvadite polupečeno tijesto iz pećnice, preko njega ravnomjerno rasporedite nadjev od jogurta. Na vrh naribajte drugu polovicu tijesta koju ste izvadili iz zamrzivača.

Vratite kolač u pećnicu i pecite još oko 40 minuta na 180 do 200 °C, ovisno o jačini pećnice. Pečeni kolač dobro ohladite prije rezanja. Važno je znati da će kolač dok je topao u sredini biti malo drhtav, ali hlađenjem će se stisnuti.

Pogledajte originalni recept ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.