Jedan od najpopularnijih hrvatskih zalogaja svih vremena - prema starinskom receptu

Foto: Index Recepti

ŠTRUKLI su jedan od omiljenih domaćih zalogaja koje vežemo uz središnju Hrvatsku i Zagorje. Danas su simbol zagorske kuhinje, a nekoć su predstavljali jednostavno jelo seljaka, koje se pripremalo od onih namirnica koje su domaćice imale na raspolaganju - brašna, vode, sira i jaja.

Naša čitateljica prenijela je svoj recept za tradicionalne babičine štrukle - "okusa koji nas vraća u djetinjstvo". Radi se o pečenim štruklima s jabukama, koji se još nazivaju i "štruklji". Popularni su i u Sloveniji, a za razliku od kuhanih, hrskaviji su i mogu se jesti rukom, kao snack. Nakon pripreme peku se u pećnici, što im daje hrskavu koricu i kremastu unutrašnjost.

Vikend se čini kao prava prilika za izradu štrukli, uz nisku temperaturu vani i mirisnu kuhinju unutra. Štrukle možete pripremiti tako da ih pola ispečete sada, a pola spremite u zamrzivač - na taj način uvijek možete imati spreman domaći zalogaj koji je potrebno samo staviti peći.

Potrebni sastojci

Evo što je sve potrebno.

Za tijesto:

  • brašno za dizano tijesto
  • mlijeko
  • ulje
  • šećer
  • sol.

Za nadjev:

  • jabuke
  • šećer
  • cimet.

Kako se pripremaju

Umijesite tijesto pa ga podijelite u dvije kugle i svaku zamotajte prozirnom folijom. Pustite da odmori pa pripremite stolnjak i razvaljajte tijesto u krug. Premažite ga uljem pa razvucite rukama tako da dobijete željenu debljinu - skoro pa prozirno. Jabuke ogulite i naribajte pa ih ocijedite i dodajte šećer i cimet po želji. Nadjev rasporedite po tijestu, zarolajte i stavite ih na papir za pečenje. Štrukle premažite kiselim vrhnjem i ispecite u pećnici. Pečene štrukle posipajte šećerom.

Recept sa svim detaljima nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.