MEĐU uobičajenim kućnim namirnicama, moramo se složiti da krumpir igra prilično veliku ulogu. Prisutan je u svako godišnje doba, jedan je od najčešćih izbora za prilog, a ponekad ga pripremamo i kao glavno jelo. Jedno takvo kojeg smo se tijekom godine baš zaželjeli, svakako su - pole.
Pole ili "ličke pole" su tradicionalno jelo iz Like, a lička jela poznata su po svojoj jednostavnosti. Ovo jelo je dokaz za "manje je više", a simbolizira tradiciju i skromnost tamošnjeg života.
Siromašno jelo koje je postalo simbol zajedništva
Da podsjetimo, radi se o polovicama krumpira koje se u ljusci peku na otvorenoj vatri, u pećnici ili ispod peke. Za pole su zapravo potrebni kvalitetni krumpiri i malo soli, a po želji može se dodati i maslac, mast, slanina ili mladi sir. Obično se na hladnije dane jedu za večeru, a mnogi ih kombiniraju s lukom.
Pripremaju se stoljećima, a posebno tijekom 19. stoljeća kada je uzgoj krumpira postao široko rasprostranjen u Europi. Nastale su kao seljačko jelo omiljeno među siromašnijim slojevima, a krumpir je u Lici bio dostupan. Jelo je bilo jako i zasitno pa su pole bile dobar izbor i za rad na otvorenom i hladnoći.
I danas se smatra da je ovo jelo više od hrane - bile su simbol zajedništva. Pripremale su se za obiteljske večere, ali i za društvene događaje. Danas su dio gastronomskog identiteta Like i Hrvatske, a mogu se pronaći u mnogim restoranima koji nude tradicionalnu hranu.
Potrebni sastojci
Bit će vam potrebno minimalno sastojaka:
- lički krumpir
- sitna sol
- sušena slanina
Kako se pripremaju
Krumpire operite i dobro osušite papirnatim ubrusom. Prerežite ih na pola i posolite. Položite polovice na lim za pečenje, s korom okrenutom prema dolje. Na svaku polovicu stavite malu šnitu slanine i pričvrstite čačkalicom ako je potrebno. Pecite krumpire, a gotovi su kad se na gornjem dijelu napravi korica. Možete ih jesti same uz malo luka, ajvar, sir i vrhnje ili salatu po želji.
Cijeli recept nalazi se ovdje.