NE POSTOJI ništa gore od večere u restoranu u kojemu je toliko bučno da morate vikati kako biste razgovarali sa svojim prijateljem. No ispostavilo se da postoje znanstveni dokazi da glasni zvukovi ne samo da zaglušuju vaše razgovore - oni također mogu utjecati na vaš izbor hrane, ali i na to kakvog je hrana okusa.
Pomoću SoundPrinta, aplikacije za pametne telefone koja omogućuje mjerenje i praćenje razina decibela (dB) na javnim mjestima, analizirani su podaci prikupljeni 2023. godine koji su se fokusirali na američke restorane, a koji pokazuju da je čak 63 posto restorana bilo preglasno za razgovor.
SoundPrint kategorizira razine zvuka javnih prostora u četiri kategorije: tiho (ispod 70 dB), umjereno (71-75 dB), glasno (76-80 dB) i vrlo glasno (preko 81 dB), što znači da je većina restorana kategorizirana kao glasna ili vrlo glasna. Usporedbe radi, sve više od 70 dB može biti štetno za ljudski sluh i uzrokovati dugotrajni gubitak sluha.
Buka utječe na to što i kako jedemo
No, to nije jedini problem, jer su istraživači koji su tijekom posljednjih nekoliko desetljeća proučavali utjecaj zvuka došli do zaključka da zvuk i buka utječu na to što i kako jedemo.
Istraživanja su pokazala da ljudi piju više u bučnijim okruženjima nego u manje bučnim okruženjima, a kada je u pitanju hrana, glasnija glazba može ljudima odvratiti pažnju od osjećaja sitosti i natjerati ih da konzumiraju više nego što trebaju ili namjeravaju konzumirati - jer ako već ne mogu razgovarati s osobom s kojom su za stolom, onda će više jesti, kaže Qian Janice Wang, izvanredna profesorica na Sveučilištu u Kopenhagenu.
Osim toga, glasnija buka u restoranu može rezultirati time da ljudima treba manje vremena da naruče hranu, a to može dovesti do toga da izaberu nezdravije opcije s menija, objasnila je dr. Anna Brytek-Matera, profesorica medicinskih i zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Wroclaw u Poljskoj.
Buka može utjecati i na osjetilo okusa
Daljnja istraživanja pokazala su da ljudi mogu različito doživljavati okuse ovisno o jačini zvuka u pozadini. U jednom su eksperimentu ljudi bili podijeljeni u dvije skupine - oni u prvoj skupini jeli su tamnu čokoladu i slušali glasnu glazbu, dok su oni u drugoj skupini jeli tamnu čokoladu i slušali malo tišu glazbu. Rezultat? Prvoj skupini ljudi čokolada je bila slađa, a drugoj je imala gorči okus.
No, ni to nije sve. Drugo je istraživanje pokazalo neke druge načine na koje zvuk mijenja našu percepciju hrane, poput glasnih zvukova koji pojačavaju umami dok smanjuju druge okuse ili to da vrsta glazbe može utjecati na to kakvog nam je okusa vino.
Zvuk kao dio cjelokupnog iskustva u nekim restoranima
I dok neki ljudi možda ne shvaćaju kakav utjecaj zvuk ima na hranu, neki kuhari itekako obraćaju pozornost na to. Vrhunski restorani već neko vrijeme kombiniraju zvuk s hranom koju poslužuju pa tako, primjerice, milanski restoran Sensorium ima degustacijski jelovnik i uz svako jelo pušta neku drugu glazbu.
Restoran Fat Duck u Ujedinjenom Kraljevstvu posluživao je jelo nazvano Zvuk mora, gdje je posjetiteljima bilo posluženo jelo s morskim plodovima zajedno sa školjkom u kojoj se nalaze iPod i slušalice koje reproduciraju zvukove mora. S druge strane, neki su restorani otišli u drugu krajnost i ne puštaju glazbu, puštajući hranu da govori sama za sebe.