NEDAVNO smo u ribarnici na zagrebačkom Dolcu pronašli ovčice, ribe srebrnosive boje koje se mogu uloviti diljem Jadrana, a po mnogima su najukusnije ribe iz obitelji ljuskavki. Za kilogram ovčica morat ćete izdvojiti 18 eura, a mi smo pitali chefa Antonija Brajkovića kako ih očistiti i pripremiti. S nama je podijelio par savjeta i recepata.
Antonio kaže da je ribu najprije potrebno oprati, a zatim sastrugati ljuske od repa prema glavi. Za to možete koristiti strugač, nož ili vilicu, no pripazite da skinete sve ljuske kako vam ne bi smetale u daljnjoj pripremi ili dok jedete, kaže nam Antonio.
>> Kako ispeći ribu da bude hrskava izvana, a sočna iznutra? Jamie Oliver otkriva trik
Potom nožem zarežite od urogenitalnog otvora do glave i izvucite utrobu, no nemojte zaboraviti zarezati i kralježnicu s unutrašnje strane kako biste oprali sukrvicu. Potom rukama otvorite škržne poklopce i prstima ih iščupajte pa ribu dobro operite i osušite. Sada je spremna za pečenje.
Chef je s nama podijelio dva recepta, jedan za ovčicu iz pećnice i drugi za ovčicu na tavi. Za ovčicu iz pećnice trebat će vam sljedeći sastojci:
Krumpir, mrkvu i komorač narežite na kockice i stavite u pleh za pečenje, začinite solju, paprom i maslinovim uljem i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Potom stavite dinstati luk i češnjak, dodajte sjeckanu rajčicu, zalijte bijelim vinom i vodom te pustite da malo prokuha.
Na kraju dodajte kapare i masline. Ovčicu lijepo začinite, a nakon 40 minuta stavite je u pećnicu s povrćem i zalijte umakom od bijelog vina. Pecite još 25 minuta na 200 stupnjeva i na kraju pospite peršinom.
>> David Skoko: Plava riba je nešto najzdravije što možete kupiti na ribarnici
Za malo brži ručak ili večeru napravite ovčice na tavi, a trebat će vam sljedeći sastojci:
Ovčicu prvo isfiletirajte, a glavu i kosti možete iskoristiti za riblju juhu. Filete zapecite na tavi pa ih izvadite, a u istoj ćete tavi napraviti umak od maslaca beurre blanc. U tavu stavite vino, limunov sok i sitno sjeckanu ljutiku, a kada se reducira za 70 posto, postepeno dodajte maslac i miješajte te na kraju dodajte vrhnje i začinite solju i paprom. Raštiku skuhajte, sotirajte na tavi i servirajte. Raštiku stavite s jedne strane tanjura, ribu s druge, a ribu na kraju zalijte beurre blancom.