Kakva je to hrana "djece treće kulture"?

Foto: Jonathan Kung

TIKTOK zvijezda Jon Kung poznat je po svojim hirovitim, gotovo karikaturalnim spinovima oko hrane. Uzet će, primjerice, ogromnu mesnu okruglicu u šangajskom stilu te je s vodenim kestenima i pet začina pržiti u dubokom ulju, a potom servirati na vrh tanjura sa špagetima s umakom od rajčice.

Ili će skuhati zdjelu narezane piletine s okusom Buffalo krilaca i staviti je u wonton kao modernu verziju rangoona (okruglica prženih u dubokom ulju). Neka bi se jela ovog kinesko-američkog kuhara mogla smatrati fusionom, ali za Kunga je hrana nepokolebljivo i ponosno treća kultura.
"Fusion je uvijek bio izlog kuhinje druge kulture za dominantnu kulturu. Treća kultura je informirana proživljenim iskustvom", objasnio je Kung za BBC.

Izraz "dijete treće kulture"

Prvi put predstavljen 1967. godine (učinili su to sociolozi Ruth Hill i Johna Useema, koji su promatrali imigrante u Indiji), izraz "dijete treće kulture" odnosi se na ljude koji su odrasli u kulturi izvan zemlje porijekla svojih roditelja i nemaju jedinstveno nasljeđe.

"Oni su više kozmopoliti i kreću se između kultura i zemalja", rekao je James Zarsadiaz, profesor azijsko-američke povijesti na Sveučilištu u San Franciscu i dodao: "Oni ne mogu odgovoriti na pitanje gdje je dom i postoji taj osjećaj decentriranosti."

Za neke to može biti dezorijentirajući proces. "Djeca iz trećih kultura također doživljavaju krize identiteta jer se iznutra bore da potpuno preuzmu identitet bilo koje od zemalja u kojima su živjeli", rekla je dr. Angela Gwak, psihologinja u Revive Psychologyju u New Yorku.

@jonkung

If you like your burgers medium to well done, mix in some tofu so its just as jucy and tender as a medium rare or rare burger.

♬ original sound - Jonathan Kung

Kung je odrastao na tri mjesta

Riječ je o SAD-u, Kanadi i Hong Kongu. Prvi put se susreo s pojmom "treća kultura" dok je pohađao međunarodnu školu u Hong Kongu i bio okružen vršnjacima sličnog porijekla. No tu frazu u odnosu na hranu počeo je primjenjivati tek u odrasloj dobi, nakon što je radio u američkim i kineskim kuhinjama diljem svijeta.

"Imao sam problema s potpunim prihvaćanjem svog identiteta kineskog kuhara", rekao je Kung. Njegova prekretnica dogodila se tijekom globalne pandemije kada se počeo oslanjati na svoje raznoliko odrastanje. Kako bi sintetizirao svoja iskustva, počeo je objavljivati videozapise kako kuha na internetu.

S 1.7 milijuna sljedbenika na TikToku, Kung je brzo postao ambasador hrane treće kulture tijekom lockdowna, koji je proveo u Detroitu ponosno predstavljajući otkačena jela kao što su slani sendviči s pačjim žumanjcima i rajčicama i knedle u umaku od votke, ali i jednostavna, poput sirovog lososa na riži, što smatra jednom od svojih omiljenih kombinacija svih vremena.

Sljedbenike je privukla hrana, no mnogima je zanimljiv zbog svojih sirovih i osobnih istupa koji se često dotiču tema kao što je multikulturalno kuhanje. Kung također unosi političke i osobne stavove u svoj rad: "Ne vjerujem u autentičnost kulture, ali vjerujem u autentičnost sebe."

@jonkung

Another salmon tartare bowl

♬ original sound - Jonathan Kung

Milenijalci i generacija Z

Iako je izraz "treća kultura" skovan u 20. stoljeću, u mainstream leksikon ušao je tijekom posljednja dva desetljeća, prema Zarsadiazu: "Mnogi milenijalci i pripadnici generacija Z poistovjećuju se s tim." Kung pripisuje povećanu upotrebu ovog izraza društvenim mrežama, a smatra da su je potaknuli  Amerikanci azijskog podrijetla gladni pažnje.

Prema Zarsadiazu, hrana je jedan od najčešćih medija koji se koriste za uokvirivanje jedinstvenog iskustva prolaska kroz više svjetova: "Za mnoge moje studente koji pohađaju azijsko-američke studije, hrana je često taj ulaz. Možda se osjećaju udaljeno od svoje azijske strane, ali hrana im pomaže da prepoznaju određene trenutke u svom životu."

Kunga ti trenuci često vraćaju u djetinjstvo. Špageti ga asociraju na crtiće, posebno komično velike mesne okruglice položene preko sočne crvene tjestenine. "Upotrijebio sam aveniju kantonske kuhinje kako bih ostvario fantaziju iz djetinjstva", rekao je o svojoj mješavini kineskih mesnih okruglica i špageta i dodao: "Srećom, kantonska kuhinja je prilično usklađena s talijanskom hranom."

@jonkung First chill means it’s time for ox bone soup. #goodsoup #soupseason #noodles ♬ original sound - Jonathan Kung

Kritičara će uvijek biti

Kritičari njegova rada odbacivali su naizgled nasumičnu zbrku sastojaka ili su ga prozivali da se ne pridržava tradicionalnih tehnika, ali Kung čvrsto vjeruje da recepte ne treba stavljati na pijedestal.

Kuhinja treće kulture u konačnici je spajanje globalnih utjecaja, odbacivanje ideje da postoji jedan pravi način na koji sve treba raditi. U konačnici, Kungova hrana - bilo da se radi o curry makaronima sa sirom ili raviolima od oraha s čilijem - besramni je odraz njega samog.

"Moje zanimanje za 'kuhanje treće kulture' naučilo me da jedino što svatko od nas može proglasiti svojim jesu vlastite priče, vlastito iskustvo i vlastita sjećanja", kaže Kung.

Recept Jona Kunga za mesne okruglice sa špagetima s početka teksta

Za četiri osobe potrebni su sastojci navedeni u nastavku.

Za mesne okruglice:

  • 900 g mljevene svinjetine
  • 300 g čvrstog tofua, fino izmrvljenog
  • 5 svježih vodenih kestena, oguljenih i mljevenih, ili konzerviranih vodenih kestena, ispranih
  • 1 vezica mladog luka, samo bijeli dijelovi, narezanog na vrlo tanke ploške
  • četvrt šalice mljevenog kineskog kupusa (napa kupus)
  • 2 komada svježeg đumbira veličine palca, oguljena i naribana
  • 4 režnja češnjaka, naribana
  • 2 žličice svijetlog soja umaka
  • 2 žličice tamnog soja umaka
  • 2 žličice pet začina u prahu
  • neutralno ulje za prženje

Za tjesteninu:

  • 450 g cijelih oguljenih San Marzano rajčica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 7 režnjeva češnjaka, tanko narezanih
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica svježeg lišća origana, mljevenog
  • pola žličice kajenskog papra ili ljutog čilija u prahu
  • sol
  • 3 grančice bosiljka
  • 340 g špageta

Priprema:

Napravite mesne okruglice. U velikoj zdjeli rukama pomiješajte svinjetinu, tofu, vodene kestene, mladi luk, kupus, đumbir, češnjak, svijetli sojin umak, tamni sojin umak i pet začina dok se sve dobro ne sjedini. Napunite wok uljem do dubine od 8 cm i zagrijte na srednje jakoj vatri do 175 stupnjeva.

Od smjese oblikujte 12 kuglica jednake veličine te ih lagano kuhačom stavljajte u zagrijano ulje i pržite dok ne porumene. Nemojte ih pokušavati skuhati do kraja, zasad želimo dobiti samo čvrsti vanjski sloj. Odložite ih na pleh obložen kuhinjskim papirom da se ocijede.

Zakuhajte velik lonac vode za tjesteninu. Počnite pripremati i umak - stavite rajčice u veliku zdjelu i dobro ih zdrobite rukama, zatim napunite limenku vodom i dodajte i to u zdjelu. Ostavite to sa strane. U vrlo velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i kumin, pustite da krčkaju 30 sekundi dok ne zamirišu, zatim dodajte mješavinu rajčice, origano i kajenski papar i kuhajte oko 5 minuta, dok se rajčice ne počnu raspadati, a umak ne postane jednolične teksture. Kušajte i posolite.

Dodajte mesne okruglice u umak i kuhajte uz povremeno miješanje 10 minuta ili dok ne budu kuhane. Zadnjih nekoliko minuta natrgajte listiće bosiljka i dodajte ih. Dok se umak kuha, skuhajte tjesteninu u kipućoj vodi dok ne bude al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu i dodajte je u tavu s umakom.