KOLAČ od mrkve u svijetu je cijenjen već stoljećima iako na našim prostorima još nije stekao jako veliku popularnost. Oni koji ga dobro poznaju, znaju kako se radi o kolaču koji je prilagodljiv svim prilikama - od jednostavne poslastice uz kavu ili čaj do elegantne rođendanske ili blagdanske torte od mrkve.
Mrkva mu zaista dodaje slatkoću i obogaćuje teksturu, zbog čega se uvijek možemo poigrati količinom dodanog šećera i tako povremeno napraviti manje "grešnu" varijantu. No, bio on zdrav ili ne - znamo da je vrijedan svake kalorije.
Inače potječe iz Europe, i to iz siromašnih vremena kada su šećer i zaslađivači bili skupi i rijetki, pa su ljudi koristili mrkvu kao prirodni izvor slatkoće. Tijekom Drugog svjetskog rata, kada su zbog manjka šećera Britanci morali pronaći alternative, kolač od mrkve ponovno je postao popularan u Ujedinjenom Kraljevstvu.
U Americi je postao iznimno popularan 1960-ih i 1970-ih, kada su ga ljudi počeli smatrati "zdravijom" slasticom zbog prisutnosti povrća. Danas je jedan od najpoznatijih deserata u američkim slastičarnicama i često se poslužuje s bogatom kremom od sira (cream cheese frosting).
Prema našem iskustvu, ako je pripremljen "kako treba" - uvijek se traži komad više. Kolač od mrkve mora biti sladak, sočan i aromatičan, a upravo takav recept donosimo vam u nastavku.
Evo što je sve potrebno.
Za biskvit:
Za kremu:
Krenite s biskvitom. Mrkvu sameljite u blenderu, pa dodajte ulje, jaje, vaniliju i mlijeko i sve izblendajte. Dodajte i ostale sastojke pa blendajte dok se sve ne sjedini. Izlijte smjesu u manji lim za pečenje i ispecite.
Dok se kolač peče, napravite kremu. Izmiksajte sve sastojke, a kada je kolač ohlađen, premažite ga kremom. Za dodatnu aromu, biskvit možete natopiti svježim sokom od naranče, a po premazanoj kremi možete posipati sitno nasjeckane bademe ili orahe.
Detaljan recept za ovaj jednostavan kolač od mrkve pronađite ovdje.