Kolač koji je 1970-ih bio hit u Americi, smatrali su ga prvom zdravijom slasticom

Foto: Shutterstock

KOLAČ od mrkve u svijetu je cijenjen već stoljećima iako na našim prostorima još nije stekao jako veliku popularnost. Oni koji ga dobro poznaju, znaju kako se radi o kolaču koji je prilagodljiv svim prilikama - od jednostavne poslastice uz kavu ili čaj do elegantne rođendanske ili blagdanske torte od mrkve.

Mrkva mu zaista dodaje slatkoću i obogaćuje teksturu, zbog čega se uvijek možemo poigrati količinom dodanog šećera i tako povremeno napraviti manje "grešnu" varijantu. No, bio on zdrav ili ne - znamo da je vrijedan svake kalorije.

Inače potječe iz Europe, i to iz siromašnih vremena kada su šećer i zaslađivači bili skupi i rijetki, pa su ljudi koristili mrkvu kao prirodni izvor slatkoće. Tijekom Drugog svjetskog rata, kada su zbog manjka šećera Britanci morali pronaći alternative, kolač od mrkve ponovno je postao popularan u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U Americi je postao iznimno popularan 1960-ih i 1970-ih, kada su ga ljudi počeli smatrati "zdravijom" slasticom zbog prisutnosti povrća. Danas je jedan od najpoznatijih deserata u američkim slastičarnicama i često se poslužuje s bogatom kremom od sira (cream cheese frosting).

Prema našem iskustvu, ako je pripremljen "kako treba" - uvijek se traži komad više. Kolač od mrkve mora biti sladak, sočan i aromatičan, a upravo takav recept donosimo vam u nastavku.

Potrebni sastojci

Evo što je sve potrebno.

Za biskvit:

  • mrkva
  • jaje
  • ulje
  • mlijeko
  • šećer
  • glatko brašno
  • cimet
  • sol
  • prašak za pecivo
  • soda bikarbona
  • aroma vanilije
  • alkoholni ocat

Za kremu:

  • krem sir
  • šećer u prahu
  • aroma vanilije

Kako se priprema

Krenite s biskvitom. Mrkvu sameljite u blenderu, pa dodajte ulje, jaje, vaniliju i mlijeko i sve izblendajte. Dodajte i ostale sastojke pa blendajte dok se sve ne sjedini. Izlijte smjesu u manji lim za pečenje i ispecite.

Dok se kolač peče, napravite kremu. Izmiksajte sve sastojke, a kada je kolač ohlađen, premažite ga kremom. Za dodatnu aromu, biskvit možete natopiti svježim sokom od naranče, a po premazanoj kremi možete posipati sitno nasjeckane bademe ili orahe.

Detaljan recept za ovaj jednostavan kolač od mrkve pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.