ZAMRZAVANJE hrane jedan je od najlakših oblika očuvanja hrane, no potrebno je obratiti pažnju na to koliko dugo određene namirnice možete držati u zamrzivaču, jer ako ih držite predugo, izgubit će na kvaliteti i imati lošiji okus i teksturu.
Već smo pisali o tome koliko se dugo meso može držati u zamrzivaču prije nego što izgubi svježinu i sigurnost za konzumaciju, ali i kako ga najbolje upakirati prije zamrzavanja, pisali smo i koji je najbolji način za odmrznuti mljeveno meso, a danas je red došao na povrće.
Za povrće vrijedi isto što i za meso kada je u pitanju pakiranje - važno je pravilno ga upakirati u vrećicu za zamrzavanje ili pak posude koje se mogu dobro zatvoriti, kako do povrća ne bi dospio zrak i uzrokovao dehidraciju i oksidaciju.
Osim luka i paprike, koje možete zamrznuti sirove, povrće je prije zamrzavanja potrebno blanširati ili skuhati, posebno kada je u pitanju lisnato povrće, poput kelja, blitve ili špinata, brokula i cvjetača, mahune i grašak te tikvice.
>> Što je blanširanje i kada ga koristiti
Blanširanje povrća ili potapanje u kipuću vodu zaustavlja enzime koji uzrokuju promjenu boje i pretvaraju smrznute proizvode u kašu. Osim toga, prije smrzavanja potrebno je skuhati i butternut tikvu, kukuruz i krumpir, a gljive je prije smrzavanja potrebno dobro propirjati.
Možete zamrznuti gotovo sve povrće osim celera, endivije, zelene salate, kupusa, krastavaca i rotkvica. Ove namirnice imaju visok sadržaj vode i postaju mokre i natopljene vodom kada se odmrznu. Tu spada i rajčica (iako je rajčica zapravo voće), no budući da ima visok udio vode, nju je dobro prvo ispasirati, a zatim ju zamrznuti kao umak.
Povrće će u zamrzivaču izdržati od tri mjeseca do godinu dana, ovisno o kojem se povrću radi. Evo koliko dugo koje povrće možete držati u zamrzivaču, a da zadrži optimalnu kvalitetu:
Povrće ovoliko dugo može stajati u zamrzivaču samo ako je pravilno zapakirano, a kako biste znali točno koliko je vremena prošlo od zamrzavanja, na svaku vrećicu napišite točan datum.