QUICHE je otvorena slana pita u koju se mogu staviti razni dodaci, a Anastasija Nujić iz zagrebačke pekarnice Bekeraj dala nam je recept za quiche kakav ona radi, kao i savjete da ispadne što bolji. Detaljno napisan Anastasijin recept za quiche možete pronaći OVDJE. Ispričala nam je i par zanimljivosti o quicheu.
Quiche Lorraine pita je od prhkog tijesta s raznovrsnim nadjevima koja je tijekom 20. i 21. stoljeća postala omiljeni zalogaj na zabavama diljem svijeta. Ova otvorena pita vuče porijeklo iz Njemačke, a kasnije su je preuzeli i usavršili francuski kuhari.
Njezin naziv dolazi od njemačke riječi “Kuchen” što znači kolač. Prvi quiche dolazi iz njemačke srednjovjekovne pokrajine Lothringen, koja se kasnije preimenovala u Lorraine. Tako je nastao naziv 'Quiche Lorraine' - najpoznatiji quiche na svijetu, kaže Anastasija.
U izvorni quiche stavljalo se dimljeno salo
Danas nadjevi mogu varirati od mesnih do povrtnih, a zajedničko im je preljev na bazi vrhnja i jaja. Iako se danas pod nazivom "quiche lorraine" mogu naći pite punjene svakojakim nadjevima, ona tradicionalna vrlo je jednostavna.
Originalni recept za quiche lorraine uključuje jaja, vrhnje i dimljenu slaninu. Izvorno, još u 18. stoljeću, spravljao se od dimljenog sala s preljevom od vrhnja i jaja, a neki izvori govore da se pripremao i od tijesta za kruh, međutim vrlo brzo postao je quiche kakvog danas poznajemo, napravljen od prhkog tijesta.
Danas se sprema u raznim kombinacijama
U današnje doba za nadjev se najčešće koristi slanina, i kuhana i dimljena. U nekim verzijama, za razliku od one originalne, posebice u novije vrijeme, ovoj piti se dodaje i ribani sir i to obično neki topivi francuski kao što je Gruyère, međutim on nije bio dio izvorne recepture. Osim Gruyèrea, često se koriste cheddar, ementaler, gauda ili tilzit.
U svakom slučaju, ova delicija daje kuharu slobodu i mašti na volju kada je riječ o nadjevima, a svako eksperimentiranje s raznim vrstama povrća, gljiva i sireva uz dodatak slanine, kuhane šunke ili lososa, je dobrodošlo.
Danas je quiche toliko popularan i rasprostranjen po cijelom svijetu da se mogu primijetiti različiti kulturni utjecaji na njegovu transformaciju. Može se pripremati kao doručak, ručak ili večera, a vrlo je popularan i kao brunch subotom. Servirati se može uz razne vrste salata, a preporuča se, naravno, i uz pivo ili čašu nekog finog francuskog vina.
Anastasijini savjeti da quiche ispadne što bolji
1. Pustite tijesto da odmori
Nakon što ste zamijesili prhko tijesto, dajte mu vremena da malo odmori u hladnjaku. Lakše ćete ga razvaljati valjkom, a bit će i ukusnije.
2. Pecite na nižoj temperaturi
Važno je tijesto peći sporije, na niskoj temperaturi. Bez obzira jeste li u žurbi ili ne, nekoliko minuta čekanja da se quiche ispeče bit će od koristi. Previsoka temperatura pećnice bi jaja u nadjevu mogla pretvoriti u kajganu, a to zaista ne želite. Gosti će sigurno biti oduševljeni okusom tako da se čekanja neće niti sjetiti.
3. Dodajte malo brašna u nadjev
U nadjev se može dodati i malo brašna jer pomaže apsorbirati vlagu u jajima pa time stabilizira cijeli nadjev koji istovremeno dobiva kremastu teksturu.
4. Eksperimentirajte s tijestom
Važno je koristiti brašno visoke kvalitete, a svako eksperimentiranje je dobrodošlo. Dodatak brašna od cjelovitih žitarica ili raženog brašna prhkom će tijestu dati posebnu hrskavost.
5. Nakon pečenja pustite da se ohladi
Prije rezanja i posluživanja ostavite pečeni quiche da se ohladi.
Ako isprobate ovaj recept, svakako fotkajte rezultat i objavite u našoj Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.