SARMA je tradicionalno hrvatsko jelo koje se obično priprema u zimskim mjesecima i za Novu godinu, a neki je kuhaju već od početka studenog, za blagdan Svih svetih. No koliko toga zapravo znate o ovom popularnom jelu i odakle ono potječe?
Sarma se u Hrvatskoj priprema s mljevenim mesom, najčešće svinjetinom, a ponekad i miješanim mljevenim mesom, koje se zatim pomiješa s rižom i zamota u list ukiseljenog kupusa. Ime ovog jela dolazi od turske riječi sarma, što znači "zamotano", a u nekim drugim dijelovima svijeta isto to jelo zove se dolma, što na turskom znači "punjeno".
Prva sarma, odnosno dolma, prema mnogim je vjerovanjima napravljena prije čak tri tisuće godina u Armeniji, i to od mesa zamotanog u lišće vinove loze. Na ostatak svijeta proširila se zahvaljujući Osmanlijama, a danas se različiti oblici sarme ili dolme mogu pronaći diljem svijeta - od Indije preko Alžira pa sve do Balkana.
Dakle, sarma nije u potpunosti "naša", a iako su je i mnoge druge države tijekom godina svojatale, sarma je najrasprostranjenija u Azerbajdžanu pa ju je UNESCO 2017. proglasio tamošnjom nematerijalnom kulturnom baštinom.
Sarma ili dolma pripremaju se na različite načine, a iako je nama najpoznatija kuhana sarma s mljevenim mesom i kiselim kupusom, u Turskoj se često priprema bez mesa, s lišćem vinove loze ili blitvom. U Grčkoj se priprema uglavnom s lišćem loze, a u Bugarskoj i Rumunjskoj sa svježim bijelim kupusom ili lišćem loze.
U Srbiji je popularna pečena sarma, koja se priprema s ukiseljenim kupusom, kao i u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a prema različitim receptima sarma se priprema i u Poljskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Moldaviji, Ukrajini, Jordanu, Libanonu, Siriji, Iranu i Rusiji.
Sarme se diljem svijeta razlikuju po vrsti mesa, nadjevu i umaku pa se tako mogu puniti govedinom, junetinom, janjetinom, ovčetinom ili svinjetinom, negdje se u nadjev stavlja riža, a negdje bulgur, a dok se na našim prostorima sarma kuha u umaku od rajčice, negdje se kuha u rasolu od kupusa u koji neki zatim stavljaju i suhe šljive ili višnje.
Nama je, ipak, najomiljenija sarma kakva se priprema na ovim prostorima, pa u nastavku donosimo jedan tradicionalni recept za nju, ali i za malo drugačiju sarmu iz pećnice, koja bi vam se također mogla svidjeti.