Kreće sezona sarme, legenda kaže kako je prva napravljena prije 3 tisuće godina

Foto: Stela Erdeg/Index Recepti: Što ste danas kuhali?

SARMA je tradicionalno hrvatsko jelo koje se obično priprema u zimskim mjesecima i za Novu godinu, a neki je kuhaju već od početka studenog, za blagdan Svih svetih. No koliko toga zapravo znate o ovom popularnom jelu i odakle ono potječe? 

Sarma se u Hrvatskoj priprema s mljevenim mesom, najčešće svinjetinom, a ponekad i miješanim mljevenim mesom, koje se zatim pomiješa s rižom i zamota u list ukiseljenog kupusa. Ime ovog jela dolazi od turske riječi sarma, što znači "zamotano", a u nekim drugim dijelovima svijeta isto to jelo zove se dolma, što na turskom znači "punjeno".

Kratka povijest sarme

Prva sarma, odnosno dolma, prema mnogim je vjerovanjima napravljena prije čak tri tisuće godina u Armeniji, i to od mesa zamotanog u lišće vinove loze. Na ostatak svijeta proširila se zahvaljujući Osmanlijama, a danas se različiti oblici sarme ili dolme mogu pronaći diljem svijeta - od Indije preko Alžira pa sve do Balkana.

Dakle, sarma nije u potpunosti "naša", a iako su je i mnoge druge države tijekom godina svojatale, sarma je najrasprostranjenija u Azerbajdžanu pa ju je UNESCO 2017. proglasio tamošnjom nematerijalnom kulturnom baštinom.

Priprema sarme diljem svijeta

Sarma ili dolma pripremaju se na različite načine, a iako je nama najpoznatija kuhana sarma s mljevenim mesom i kiselim kupusom, u Turskoj se često priprema bez mesa, s lišćem vinove loze ili blitvom. U Grčkoj se priprema uglavnom s lišćem loze, a u Bugarskoj i Rumunjskoj sa svježim bijelim kupusom ili lišćem loze. 

U Srbiji je popularna pečena sarma, koja se priprema s ukiseljenim kupusom, kao i u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a prema različitim receptima sarma se priprema i u Poljskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Moldaviji, Ukrajini, Jordanu, Libanonu, Siriji, Iranu i Rusiji.

Sarme se diljem svijeta razlikuju po vrsti mesa, nadjevu i umaku pa se tako mogu puniti govedinom, junetinom, janjetinom, ovčetinom ili svinjetinom, negdje se u nadjev stavlja riža, a negdje bulgur, a dok se na našim prostorima sarma kuha u umaku od rajčice, negdje se kuha u rasolu od kupusa u koji neki zatim stavljaju i suhe šljive ili višnje.

Nama je, ipak, najomiljenija sarma kakva se priprema na ovim prostorima, pa u nastavku donosimo jedan tradicionalni recept za nju, ali i za malo drugačiju sarmu iz pećnice, koja bi vam se također mogla svidjeti.

Sarma

Foto: Adriana Drljo / Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Sarma iz pećnice

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.