Kuhar iz New Yorka želi potaknuti ljude da jedu insekte: "Obožavam ih"

Foto: Facebook/Brooklyn Bugs

NJUJORŠKI KUHAR Joseph Yoon započeo je s pripremom jela s insektima prije četiri godine, i to zbog umjetničkog projekta. Kako prenosi CNN, njegova trenutna ambicija je promijeniti našu percepciju prema kukcima te nas potaknuti da ih uključimo u prehranu jer su "ukusni, hranjivi i održivi".

Održivi izvor proteina

"Obožavam insekte", ističe Yoon, izvršni direktor organizacije Brooklyn Bugs, koja se zalaže za konzumaciju jestivih insekata. Fasciniraju ga njihova raznolikost i važna uloga koju igraju u našem ekosustavu.

Postoji preko 2100 vrsta jestivih insekata, s različitim okusima poput orašastih, citrusnih, sirastih i onih koji podsjećaju na kokos. "Ono što pokušavam učiniti je predstaviti ljudima ovo prekrasno obilje okusa, tekstura i ideja o tome kako kuhati s jestivim kukcima", pojasnio je za CNN.

Izvješće Ujedinjenih naroda iz 2013. godine navodi da čak dvije milijarde ljudi već uključuje insekte u svoju prehranu. Ali na Zapadu postoje predrasude prema takvoj praksi.

S obzirom na sve veće globalne izazove u proizvodnji hrane, uzimanje u obzir održivosti postaje neophodno. Na primjer, cvrčci zahtijevaju znatno manje resursa za proizvodnju iste količine proteina u usporedbi s drugim domaćim životinjama. Yoonova misija je normalizacija konzumacije jestivih insekata širom svijeta, a posebno u SAD-u.

Kako uključiti insekte u prehranu?

Za one koji su otvoreni za probu, Yoon predlaže integraciju insekata u već poznata jela. Primjerice, on uživa u pripremi pržene riže s cvrčcima i dodavanju cvrčaka u makarone sa sirom. Vjeruje da svatko od nas može doprinijeti održivosti, a prema njemu, konzumacija jestivih insekata barem jednom tjedno može napraviti razliku.

Foto: Facebook/Brooklyn Bugs

Yoon nije jedini koji promiče ovu ideju. Već 2012. godine u SAD-u je predstavljena energetska pločica s brašnom od cvrčaka, 2014. otvorena je farma jestivih insekata u Kanadi. Do 2019. godine, oko devet milijuna Europljana probalo je insekte, a očekuje se da će do 2030. godine taj broj narasti na 390 milijuna.

S obzirom na sve veći broj potrošača koji se okreću ovom trendu, izgleda da će insekti sve više postajati dio naše prehrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.