NJUJORŠKI KUHAR Joseph Yoon započeo je s pripremom jela s insektima prije četiri godine, i to zbog umjetničkog projekta. Kako prenosi CNN, njegova trenutna ambicija je promijeniti našu percepciju prema kukcima te nas potaknuti da ih uključimo u prehranu jer su "ukusni, hranjivi i održivi".
Održivi izvor proteina
"Obožavam insekte", ističe Yoon, izvršni direktor organizacije Brooklyn Bugs, koja se zalaže za konzumaciju jestivih insekata. Fasciniraju ga njihova raznolikost i važna uloga koju igraju u našem ekosustavu.
Postoji preko 2100 vrsta jestivih insekata, s različitim okusima poput orašastih, citrusnih, sirastih i onih koji podsjećaju na kokos. "Ono što pokušavam učiniti je predstaviti ljudima ovo prekrasno obilje okusa, tekstura i ideja o tome kako kuhati s jestivim kukcima", pojasnio je za CNN.
Izvješće Ujedinjenih naroda iz 2013. godine navodi da čak dvije milijarde ljudi već uključuje insekte u svoju prehranu. Ali na Zapadu postoje predrasude prema takvoj praksi.
S obzirom na sve veće globalne izazove u proizvodnji hrane, uzimanje u obzir održivosti postaje neophodno. Na primjer, cvrčci zahtijevaju znatno manje resursa za proizvodnju iste količine proteina u usporedbi s drugim domaćim životinjama. Yoonova misija je normalizacija konzumacije jestivih insekata širom svijeta, a posebno u SAD-u.
Kako uključiti insekte u prehranu?
Za one koji su otvoreni za probu, Yoon predlaže integraciju insekata u već poznata jela. Primjerice, on uživa u pripremi pržene riže s cvrčcima i dodavanju cvrčaka u makarone sa sirom. Vjeruje da svatko od nas može doprinijeti održivosti, a prema njemu, konzumacija jestivih insekata barem jednom tjedno može napraviti razliku.
Yoon nije jedini koji promiče ovu ideju. Već 2012. godine u SAD-u je predstavljena energetska pločica s brašnom od cvrčaka, 2014. otvorena je farma jestivih insekata u Kanadi. Do 2019. godine, oko devet milijuna Europljana probalo je insekte, a očekuje se da će do 2030. godine taj broj narasti na 390 milijuna.
S obzirom na sve veći broj potrošača koji se okreću ovom trendu, izgleda da će insekti sve više postajati dio naše prehrane.