Lijepa priča iz Pule: Larine su torte prava umjetnost, a sve je počelo slučajno

Foto: larasweets

LARA TIŠLJAR je talentirana slastičarka s pulskom adresom koja se iz područja restauriranja umjetnina preusmjerila prema stvaranju vizualno impresivnih torti i slastica. Kroz svoje slastičarske kreacije, koje mnogi opisuju kao filigranske, naša je sugovornica stekla vjernu publiku koja je očarana njenim jedinstvenim pristupom i kreativnošću. U kratkom razgovoru otkrila nam je svoju inspirativnu priču, detalje o prijelazu iz restauracije u slastičarstvo, kao i recept za svoju hit slasticu - mini Pavlovu tortu.

Sve se dogodilo slučajno

Lara nama je ispričala da se prelazak iz područja restauriranja umjetnina u svijet slastičarstva dogodio sasvim slučajno i potpuno neplanirano. Kako je sve više svog privatnog vremena provodila kreirajući torte, koje su postepeno mijenjale svoju formu i postajale sve sofisticiranije, obitelj i prijatelji su je počeli nagovarati da javno pokaže svoje kreacije.

"Slobodan stil, koji je odudarao od klasične slastičarke ponude, oduševio je okolinu i tako je sve krenulo. Ponudila sam jedno novo i posebno iskustvo, nešto poput jestive umjetnosti, i pokazalo se kao pun pogodak", rekla nam je.

S vremenom, kako su narudžbe počele pristizati u sve većem broju, Lara je shvatila da se mora ozbiljnije profesionalno angažirati. U tom trenutku odlučila je osnovati vlastitu malu tvrtku. Kada je stigla prva narudžba za vjenčanu tortu, bio je to za nju ključni trenutak i jasan znak kako je polako postala dio svijeta profesionalnog slastičarstva.

"Htjela sam imati pravnu i zakonsku sigurnost, a kako sam već vlasnica obrta za restauriranje umjetnina, nije mi bilo teško opet krenuti u poduzetničke vode", kaže.

Svaka torta ima svoju priču

Larino slastičarsko putovanje počelo je tortama koje ona opisuje kao neuredne i razbacane. Međutim, zahvaljujući kontinuiranom usavršavanju putem online tečajeva i pregledavanjem YouTube videa, počela je ovladavati različitim tehnikama dekoriranja. Od šlaga, preko fondana, ganachea, pa do buttercreama, svaka je nova tehnika donosila novu dimenziju njenim kreacijama.

"Tražila sam savršeno stabilnu kremu koja će izdržati visine koje sam zamislila. Trebalo je puno strpljenja, prihvaćanja pogrešaka i spremnosti na kretanje od nule. Ali na kraju se sve isplatilo", prisjeća se Lara.

Njeni klijenti su često iznenađeni i oduševljeni, s obzirom na to da je svaka Larina torta personalizirana i nosi svoju jedinstvenu priču. Kupci joj često kažu kako im je žao rezati njene torte jer su prava umjetnička djela koja bi trebalo izložiti, ali Lari je najdraže čuti kako su ih osim izgledom torte oduševile i okusom.

Proces je sličan restauriranju umjetnina

Lara nam je objasnila kako je proces izrade torte sličan procesu restauriranja umjetnine jer oba zahtijevaju puno ljubavi i strpljenja. Kada smo je pitali o osobnom stilu koji je razvila, odgovorila je kako je još uvijek u fazi formiranja vlastitog stila.

"Može se reći kako je moj trenutni stil za sada slobodan, nepredvidiv i istraživački. Volim integrirati elemente koje koristim u restauraciji, poput zlatnih i srebrnih listića, ali i dekoracije od rižinog papira", ispričala nam je.

Kvaliteta je, prema Lari, ključna i svaki je dio procesa za nju podjednako važan. Visok standard kvalitete održava korištenjem isključivo kvalitetnih namirnica, bez aditiva, praškova i umjetnih aroma, a bojila koristi isključivo u tankom sloju kreme kojom se oblaže cijela torta i na kojem se izrađuju dodatni dekorativni elementi.

"Važno je biti strpljiv i dobro organiziran, svaki dio procesa je podjednako važan. Nema kvalitete u izgledu i okusu bez dobre pripreme, ona je presudna", kaže.

U svojim kremama koristi isključivo maslac i buttercream

Lara u svojoj ponudi ima osam premium i pet luxury okusa torti, a koje od njih se najbolje prodaju često ovisi o godišnjem dobu. Tako, na primjer, tijekom ljetnih mjeseci, najpopularniji izbori postaju torte Dreaming on the Beach i Summer Sunrise.

Dok proljetne preferencije obično uključuju Spring Meadow i Funky Forest torte, u jesen klijenti najčešće biraju okuse Grandma’s Garden i Pistachio Lover, a kada stigne zima, najtraženiji okus postaje Midnight Mystery.

"Izrada visokih torti zahtijeva pažljiv odabir biskvita", naglašava Lara. Biskvit mora biti čvrst, ali istovremeno i dovoljno sočan, stoga u svojim kreacijama koristi isključivo maslac. "Punjenja moraju biti gusta, ali je najvažnije imati dobru kremu za oblaganje. U mom slučaju, za to je najbolji buttercream", otkriva.

Buttercream je krema od maslaca koja se sastoji od tri jednostavna sastojka, jaja, šećera i maslaca. Ono što ovu kremu čini jedinstvenom je omjer ovih namirnica. Iako postoji mnogo varijacija, od vrlo slatkog američkog do manje slatkog njemačkog, Larin buttercream najviše nalikuje na švicarski stil jer je zbog načina pripreme najstabilniji.

Za sada ne planira otvoriti vlastitu slastičarnicu

Kada smo joj postavili pitanje o planovima za budućnost, odgovorila je kako za sada ne planira otvaranje slastičarnice, ali ima nekoliko ideja koje razmatra te će pratiti kako se prilike budu razvijale. Lara već ima vlastiti showroom u Puli, koji opisuje kao svoje malo kreativno utočište.

"To je mjesto smijeha i radosti, mjesto dogovora i degustacija, ponajprije vjenčanih torti. Osim toga, to je i mjesto susreta i prvih reakcija klijenata kada vide svoje torte", opisuje Lara.

Na kraju našeg razgovora Lara je željela izraziti zahvalnost svima koji su je podržali u njezinom kreativnom radu, a s nama je podijelila recept za mini Pavlovu, za koju kaže da je pravi hit među njenim kupcima. Detaljan recept možete pronaći putem ove poveznice.