Lovac na pizze razočaran pizzom s mortadelom, ali našao je novi favorit u Vinkovcima

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vam donosimo njegov najnoviji osvrt.

IAKO SAM odlazak na vukovarski polumaraton planirao iskoristiti za posjet nekoj od vukovarskih pizzerija, sasvim sam neplanirano i neočekivano završio u Vinkovcima. U pizzeriji Select nešto nije bilo u redu s krušnom peći, a Mexican bar Tequila otvarao se dosta kasnije, pa sam se nakon utrke zaputio u vinkovačku pizzeriju Vatikan.

U toj sam pizzeriji bio već nekoliko puta, a stavio sam je i na sve svoje top liste. Priznajem, dugo me kopkao jedan komentar koji sam pročitao ispod top liste hrvatskih pizzerija, u kojem je jedna čitateljica napisala da kad bi poželjela dobru pizzu, bez obzira na to što živi u Vinkovcima, sjela bi u auto i otišla u Osijek ili Đakovo.

U Vatikan smo došli u vrijeme ručka i bez prethodne rezervacije, ali su nam ljubazni djelatnici vrlo brzo pronašli stol. Vatikan nije pizzeria, već restoran koji u svojoj ponudi ima velik izbor pizza. Izabrali smo dvije koje do sada nismo probali, Burratinu i Margheritu di Buffala.

Ukusne pizze privlačnog izgleda

Pizze izgledaju kao prave napoletane s debljim rubovima prekrivenim tipičnim crnim flekama, takozvanim leopardovim uzorkom. Tijesto je jako dobre teksture, tanko prema sredini, a rubovi su napuhani i hrskavi. Sastojci u nadjevima su dobro složeni i kvalitetni. Ugodno nas je iznenadila ukusna burrata u kombinaciji s pestom od bosiljka i sušenim cherry rajčicama.

Iako bogata nadjevima, pizza je iznenađujuće lagana, a netko se očito potrudio dobro savladati pripremu kvalitetnog tijesta. Ono što moram dodatno istaknuti je ujednačena kvaliteta tijesta. Vatikan smo posjetili više puta u nešto dužim vremenskim razmacima i različitim periodima tijekom dana i tijesto je uvijek bilo podjednako dobro.

Cijene pizza su pristupačne i kreću se od 7.30 eura za Margheritu do 9.90 eura za Svinjski obraz, najskuplju pizzu, s dimljenim svinjskim obrazom, San Marzano rajčicama i ljubičastim lukom. Većina pizza ima cijenu između sedam i pol i devet eura. Ambijent u Vatikanu je opušten, atmosfera je ugodna, a iako je restoran svaki put kad smo ga posjetili bio poprilično popunjen, na hranu nismo dugo čekali.

Ipak nije sve savršeno

Kako ne bi ispalo sve baš savršeno, moram istaknuti dva mala, lako popravljiva nedostatka. Jelovnik na internetu nije isti kao onaj u restoranu. Budući da smo tijekom vožnje od Vukovara do Vinkovaca pokušali proučiti jelovnik i unaprijed izabrati pizze, bili smo primorani promijeniti odluku pa smo naručili dvije sasvim različite od onih odabranih.

Imali smo sreće budući da nam je Burratina bila pravo otkriće i definitivno najbolja pizza od desetak koje smo do sada probali u Vatikanu. Drugi je nedostatak pomalo nespretno složena pizza s mortadelom i pestom od pistacije na kojoj se nekako pojavila i rajčica!? Iako obožavam pizzu s mortadelom, u Vatikanu sam je naručio samo prilikom prvog posjeta. Od tada je više ne naručujem.

Pizza s mortadelom i pestom od pistacije jedna je od najpoznatijih bijelih pizza i na njoj jednostavno nema mjesta za rajčicu. Sve u svemu, Vatikan je poprilično jednostavan restoran ugodnog ambijenta sa širokom ponudom ukusne hrane i jako dobrom napoletanskom pizzom. Jako je malo restorana koji uz uobičajenu veliku ponudu imaju i kvalitetnu pizzu.

Za razliku od čitateljice koja je ostavila negativan komentar, da živim u Vinkovcima, umjesto u Osijek ili Đakovo na dobru pizzu zaputio bih se upravo u Vatikan.