Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik Restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu po TasteAtlasu.
RODITELJI Stjepana Jareca, baveći se uzgojem vinograda i vinarstvom, iznijeli su 4 generacije vinara. Danas na 5 ha, većinom radnošću Kristijana Kurea, zeta i njegove supruge, vinificiraju buteljirana vrhunska vina u zelinskom okruženju, plus grožđem iz otkupa proizvode kvalitetna nebuteljirana vina, ukupne proizvodnje 25 do 30 tisuća buteljiranih boca.
Sastav tla satkan je od 80% ilovače i 20% pjeskovitog tla u kontinentalnoj klimi.
Prakticira se hlađenje grožđa prije obrade, a nakon toga se prakticira brza prerada unutar 4 do 5 sati od berbe. Vinifikacija i odležavanje odvijaju se u inox tankovima, grožđe se hladi na 10 do 12 stupnjeva, a fermentacija se limitira zbog svježine izričaja od 18 do 19 stupnjeva.
Ovo je bistro, čisto, živo vino bogate zlatnožute boje, živog odbljeska na rubu čaše koji odiše doživljajem svježine. Prilično je duboko obojeno, a fluidnošću u čaši sporim, gustim suzama ukazuje na koncentriranost okusa.
U finoj, dopadljivo intenzivnoj i čistoj aromatici osjeti se meso žute breskve i vrlo zrele jabuke žute kore, zatim zrele kruške, svježi cvijet kamilice, cvijet jasmina te prezreli mango i ananas. Kompleksnost se zadržala na dvije aromatske grupe, no vrlo dopadljiva i zrela. Miris je gotovo medni, koliko u njemu ima zrelosti voća te bogatstva cvijeća.
U zalogaju se osjete svježina i voćna slast, a istovremeno i osjet zrelog, užitnog voća i svježine koja pobuđuje sokove u ustima. Na jeziku se javlja živahna, brideća mineralnost koja se ponaša kao dozirani elektrolit koji pobuđuje pitkost. Taj visokokvalitetni, punoga intenziteta, uravnoteženi okus s mekoćom ostaje dugo, poput zalogaja zrelog voća iz kojega se cijede voćni sokovi. U završetku okusa su puna usta okusa ananasa.
Vino je srednjega tijela s koncentracijom koja naginje k punome tijelu vina. Sazrelo je okusom i aromatikom, tako da je sada u životnom vijeku kada je definitivno najbolje za piti, a bit će pitko još neko vrijeme. Izvrsne je kvalitete, a servirati bi ga bilo odlično na 10 stupnjeva u tulipan čaši.
Winely Yours... SoM.M.