Najskuplja pizzeria u Zagrebu objavila kako daje popust od 20%, ispao potpuni fijasko

Foto: Facebook (Al Dente)/Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a danas vam piše o jednoj zagrebačkoj pizzeriji.

ODLUČIO sam ovaj osvrt početi istom rečenicom kojom ću ga i završiti. Jednostavno želim, bez obzira na jedno loše iskustvo, ostati objektivan i usmjeriti ovu priču u jedinom ispravnom smjeru.

Al Dente je vrhunska pizzeria.

Budući da se naš odlazak na veliki Megadance spektakl u zagrebačkoj Areni slučajno poklopio sa Svjetskim danom pizze, odlučili smo to iskoristiti i otići na ručak u jednu dobru zagrebačku pizzeriju. Lomili smo se između Franko'sa i Al Dentea, dvije pizzerije u kojima smo bili već nekoliko puta, ali nisam ni o jednoj napisao poseban osvrt.

Na kraju smo se odlučili za Al Dente. Presudila je lokacija u samom centru grada, a dodatni nam je motiv bila akcija s popustom na sve pizze koju je na svojim stranicama istaknuo Al Dente.

Nismo dobili popust

Nažalost, popust nismo dobili zbog nes(p)retno i površno napisane objave na Facebook stranici pizzerije. Za ostvariti popust trebalo je kod dolaska naglasiti, odnosno pokazati konobaru objavu s Instagrama. Nismo ništa naglasili i pokazali pa samim time nismo ni dobili obećani popust.

Pizzeria sama odlučuje želi li svojim gostima dati popust i pod kojim uvjetima, ali onda te uvjete mora i korektno istaknuti u objavi. Mogli su, recimo, napisati da se za ostvariti popust prilikom plaćanja računa mora recitirati pjesmica Zeko i potočić, a na nama je da odlučimo hoćemo li to učiniti ili ne. No, to svakako treba naglasiti i istaknuti.

Ono što je ipak pozitivno u ovoj priči je da su nakon nekoliko negativnih komentara razočaranih gostiju spomenutu objavu ispravili i nadopunili. Ovo je samo konstruktivna, poprilično benigna kritika budući da si vrhunske pizzerije i restorani ne bi trebali dozvoliti ovakve nepotrebne propuste u interakciji sa svojim gostima.

Život ide dalje

Al Dente u ponudi ima tri vrste pizza, klasične napoletane, gourmet pizze i pizze koje su preporuka pizzerije. Izabrali smo pizzu Pomodoro i Verduru. Pizza Pomodoro je gourmet pizza s punjenim rubom. Rub je napunjen kremom od ricotte s limunom i mentom. Pizza jako dobro složenih sastojaka, specifičnog mirisa i okusa.

Verdura nas je privukla kremom od graška, kremom od mrkve i sušenim rajčicama. Obje su pizze izgledom canotte, a jedina je zamjerka premekana sredina. Sredina je bila toliko vlažna da je doslovno nije bilo. Do sada sam u Al Denteu bio nekoliko puta i ovo je prvi put da se sredina pizze raspadala, tako da je ovo definitivno iznimka, a ne pravilo.

Obično se ovako nešto dogodi ako tijesto predugo fermentira (neke pizzerije ne bacaju tijesto), ako peć nije postigla adekvatnu temperaturu ili ako je tijesto prebrzo korišteno nakon vađenja iz hladnjaka. Mislim da se ovdje radilo o kombinaciji neadekvatno ugrijane peći i prehladnog tijesta. No bez obzira na to, tijesto je jako fino i ukusno, a nadjevi su nestvarno dobri, doslovno savršeni.

Al Dente ima možda i najbolje nadjeve koje sam do sada isprobao. Moglo bi ih se jesti i bez tijesta uz kakvo pecivo ili kruščić. Pomodoro i Verdura su mi bile toliko fine i ukusne da su nadmašile moju omiljenu pizzu s mortadelom koju sam do sada redovito naručivao. Iako je canotta pomalo nezahvalna i poprilično zahtjevna pizza, Al Dente uistinu pravi savršenu canottu.

Cijene se kreću od 12 eura za Margheritu do 20 eura koliko košta pizza Tartare. Naše su koštale 13 eura (Verdura) i 16 eura (Pomodoro).

Škare za nerasturenu pizzu

Prilikom posluživanja ponudili su nam opciju rezanja pizze škarama. Naravno, to poput nekih drugih pizzerija Al Dente ne naplaćuje. U većini su nam europskih pizzerija uz klasični pribor poslužili i škare. U Hrvatskoj smo škare dobili u osječkom Pepeu, a mali rezač za pizzu u ličkom Ruspanteu. Osobno volim rezati pizzu škarama jer tako najmanje razvučem i doslovno rasturim tijesto i nadjeve.

Al Denteu sam posvetio nešto više teksta nego što je to uobičajeno, ali mislim da to ova pizzeria definitivno zaslužuje.

Lokacija, prostor, atmosfera, usluga i ponuda su na vrlo visokoj razini i za svaku pohvalu. Kad bih u samo dvije ili tri rečenice morao opisati svoj osobni dojam o Al Denteu, napisao bih: Al Dente je pizzeria u kojoj se svi trude biti drugačiji i bolji od ostalih. I za sada im to jako dobro ide.

Da, Al Dente je vrhunska pizzeria. Trenutno možda jedna od najboljih, ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj već i u cijeloj regiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.