Nekoliko sam puta do sada odlazio ciljano u određene pizzerije ne bih li kušao pizze potpuno novih kombinacija nadjeva ili pomalo neobičnih i neuobičajenih sastojaka. U zagrebačkoj sam O'Hari isprobao sam pizzu s konjskim mesom, u novosadskoj Tramontini pizzu s carpacciom od hobotnice, a u Franko'su sam probao pizzu s jestivim cvijećem.
Razvojem pizza scene pojavile su se i takozvane specijalne pizze od kojih mi je osobno najdraža pizza s mortadelom i pistacijom, možda i najpoznatija bijela pizza. Iako su margherita i marinara tipične tradicionalne napoletanske pizze, razvojem tehnologije izrade tijesta i pojavom sve popularnije moderne napoletane pojavile su se i pizze neobičnih nadjeva, a mnoge pizzerije upravo takve pizze ističu u svojoj ponudi.
Nedavno je u Osijeku održan deseti po redu WineOs, jedna od najpoznatijih vinskih manifestacija i događaj koji na najbolji mogući način osnažuje kako osječku tako i hrvatsku gastronomsku scenu.
Ove je godine WineOs, osim vina, svojim posjetiteljima ponudio i neke novitete. Panonski pivarski sindikat, udruga kućnih pivara, ponudila je na svojem štandu odlična craft piva svojih članova, a iskusni su pizza majstori iz osječkog Bocconcina za ovu priliku osmislili novu pizzu koju su nazvali po nazivu manifestacije.
Alen Radanović i Danijel Stanković, poznati osječki pizza majstori, odlučili su na ovoj manifestaciji predstaviti nešto sasvim novo i u tome su potpuno uspjeli. WineOs pizza postala je pravi hit pa su je, potaknuti pozitivnim kritikama, uvrstili i u stalnu ponudu osječkog Bocconcina.
Naravno, to me je motiviralo da ponovno posjetim Bocconcino i isprobam toliko hvaljenu pizzu. Alen je poznat upravo po pizzama neobičnih nadjeva pa tako Bocconcino u ponudi ima desetak specijalnih pizza, od kojih su najpoznatije No I i Crostino, dvije pizze s kojima je Alen pobijedio na natjecanjima u Italiji.
Osim WineOs, naručili smo i Forestu, pizzu s kremom od vrganja, dimljenom mozzarelom, čipsom od slanine, žutim cherry rajčicama, ružmarinom i mljevenom kavom. Alen se poprilično hrabro voli poigravati sastojcima u svojim nadjevima i većina je njegovih specijalnih pizza autentična i originalna.
Osobno sam do sada isprobao Thyme&Lime, pizzu s timijanom, stracciatellom, pršutom, grana padanom i koricom limete te Mortazzu i Must Have. Upravo sam zbog svega navedenog bio poprilično nestrpljiv čekajući da mi se na stolu pojave dvije nove pizze iz njegove radionice.
WineOs je pizza koja već i svojim izgledom odskače od ostalih pizza, a kombinacijom sastojaka Alen je nadmašio sve dosadašnje pizze koje je osmislio. Glavni je sastojak WineOs pizze kuhana šunka, koja je toliko ukusna i mekana da je doslovno ne treba žvakati jer se topi u ustima.
Na sredini pizze vizualno dominira dimljena burrata, koja me je doslovno oduševila s obzirom na to da je ovo prvi put da sam probao dimljenu, a ne klasičnu burratu. Uz kuhanu šunku i burratu u nadjevu se nalaze i mozzarella, dimljeni špek, slatko-kisele papričice i zrnca pistacije.
Niti jedan od sastojaka ne dominira, ali je miris dimljene burrate stalno prisutan. Foresta je isto zanimljiva, a od svih sastojaka uz fini čips od slanine dominiraju okus i miris ružmarina. Možda sam subjektivan, ali WineOs je pizza za klasu bolja od svih ostalih Alenovih specijalnih pizza, uključujući i moju omiljenu Mortazzu.
Bocconcino je već u startu zamišljen kao pizza bar, gastroedukacijski centar u kojem Alen želi promovirati napoletansku pizzu, a svakim sam se odlaskom u Bocconcino i sam uvjerio u to.
Tijesto je doslovno savršeno, istovremeno i zasitno i lagano, baš onakvo s kakvim je Alen pobjeđivao na natjecanjima dok su nadjevi originalni i neobični. Ako volite pizzu, a ujedno volite isprobavati nove okuse, onda obavezno kušajte neku od Alenovih pizza. Moje su preporuke WineOs, Mortazza i Crostino.
I za sam kraj, iako sam cijene naveo u kolumni o Bocconcinu, ponovit ću ih i ovdje. Margherita je nevjerojatnih 6 eura, većina je pizza između 9 i 12 eura. Mortazza je 11 eura, Crostino 12 eura, a po meni trenutačno najbolja WineOs košta 13.50 eura.