Našli smo bakalar za lijene: Već je namočen i očišćen, kila je 40 €, samo ga skuhajte

Ilustracija: Shutterstock

PRILIČNO dobro rješenje dolazi iz zagrebačke Fisherije, naročito ako vam se ne da namakati ovu, za blagdane popularnu suhu ribu, par dana, ali i nemate vremena za cijeli proces. Oni ga nude već namočenog i očišćenog.

"Sugeriramo ga za konzumaciju tijekom cijele godine, ali narod tradicionalno bakalar kupuje krajem prosinca, pred Badnjak, kada ga sprema na jušno ili bijelo. Tradicionalno se namakao tri dana, a pritom je rijetko tko mogao izbjeći neugodne mirise u kući. Nakon toga uslijedilo bi mukotrpno čišćenje i odvajanje od kosti i kože. Međutim, u Fisheriji već nekoliko godina nudimo namočeni, očišćeni norveški bakalar. Vaš posao je samo odmrznuti ga i spreman je za kuhanje. Od ove godine nudimo ga i u rinfuzi po cijeni od 35.95 €/kg. Pronaći ćete ga u svim našim poslovnicama", poručili su iz Fisherije kupcima.

Nevjerojatno je eksploatiran

Inače, bakalar (Gadus morhua) je riba iz porodice Gadidae, jedna od najviše ekonomski eksploatiranih ribljih vrsta. Sivosmeđe je boje s tamnim pjegama i bijelim trbuhom, naraste u prosjeku do 150 cm dužine. Obično živi u plovama, i to u hladnim morima, naročito u sjevernom Atlantiku jer se hrani planktonom krilom, koji živi u hladnoj vodi.

Bakalar je ovog trena preizlovljena vrsta koja je pod visokom rizikom od istrebljenja, i na Seafood Watchovoj je crvenoj listi vrsta koje je potrebno izbjegavati (možda da ove godine kupite oslić, pastrve, orade ili brancine?). Bez obzira na tu činjenicu, izlov bakalara svake godine raste. Zbog toga su sve glasniji zahtjevi za ograničenjem ulova ove tražene ribe. Najveći proizvođači su Norveška, Rusija, Island te Kanada.

Vrlo je cijenjena namirnica koja se u svijetu koristi nerijetko svježa (npr. za britanski klasik fish and chips), a kod nas je naročito poželjan sušen i usoljen (teško ga je na drukčiji način i dopremiti). Postoji duga tradicija njegove konzumacije na Badnjak, a mi vam u nastavku donosimo dva klasična recepta - na crveno i na bijelo.

Bakalar na bijelo

Bakalar na crveno

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.