SVIJET je pun nevjerojatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha. Tako ponekad ono što je za jednu naciju svakodnevni obrok, za drugu može biti pravo iznenađenje, a takva nas jela danas zanimaju, pa smo istražili koja su neka od najbizarnijih jela koja se konzumiraju u svijetu.
Hákarl je fermentirani morski pas, a ovo je jelo vrlo popularno na Islandu. Ovaj specijalitet priprema se od mesa morskog psa koje se prije zakopalo u zemlju da bi fermentiralo (danas fermentira u posudama), a potom se sušilo nekoliko mjeseci. Ima vrlo jak miris amonijaka, a okus može biti prilično šokantan za one koji ga prvi put probaju.
@earlypete Replying to @Danny Dagger My advice? Skip it and get a hotdog instead #food #learnontiktok #tryingnewthings ♬ Oh No - Kreepa
Ako se meso morskog psa jede svježe, može izazvati snažnu i neugodnu intoksikaciju, pa su Vikinzi još u davnim vremenima shvatili da to mogu spriječiti tako da meso zakopaju u zemlju na nekoliko tjedana. Tako je nastao hákarl, jelo koje Islanđani istovremeno i vole i mrze.
Balut je popularna, no vrlo neobična filipinska poslastica, a riječ je o oplođenom pačjem jajetu koje je tvrdo kuhano i tradicionalno se konzumira izravno iz ljuske. Jelo se često poslužuje sa začinima poput soli i papra te s octom. Iako mnogima zvuči neobično, na Filipinima je to vrlo popularan međuobrok, bogat proteinima.
@sanguyenn Balut mukbang
♬ original sound - Sa Nguyen
Jelo se priprema inkubiranjem ptičjeg jajeta s embrijem u razvoju, a zatim se kuha na pari i jede iz ljuske. Za pripremu se najčešće koriste pačja jaja, a inkubacija prije kuhanja obično traje od 14 do 21 dan. Ovo se jelo obično prodaje kao ulična hrana u južnoj Kini i zemljama jugoistočne Azije, osobito u Kambodži, Vijetnamu i na Filipinima.
>> Sve o kontroverznom balutu, popularnom jelu od jajeta koje je sve, samo ne obično
Casu marzu je sir koji dolazi sa Sardinije, a poznat je po tome što sadrži žive crve, pa ga je 2009. godine Guinnessova knjiga rekorda proglasila najopasnijim sirom na svijetu. Crvi se izlegu i razgrađuju sir, dajući mu vrlo kremastu teksturu, a sir se tradicionalno konzumira dok se larve pomiču.
@disgustingfoodmuseum Have you tried this cheese? 🧀 Get a free goodie bag when you the Disgusting Food Museum in Malmö, Sweden. Just let us know you have seen us on social media👜 @Disgusting Food Museum #disgustingfoodmuseum #cheese #sardinia #culturefood ♬ r&b loop - BCD studio
Mnogi ga opisuju kao sir vrlo intenzivnog okusa, a čak je i zabranjen za komercijalnu prodaju. Casu marzu ima pikantan okus koji podsjeća na mediteranske pašnjake i zadržava se satima. Neki kažu da je afrodizijak, a drugi tvrde da bi čak mogao biti opasan za ljudsko zdravlje.
>> Najopasniji sir na svijetu zabranjeno je prodavati, ali Sardinci ga jedu stoljećima
San-nakji zapravo je živa hobotnica, točnije njezini krakovi koji se narežu na male komadiće i poslužuju. Ovi komadići krakova još uvijek se mogu pomicati kada se stave na tanjur, što može biti zastrašujuće za mnoge koji nisu navikli na ovakvu vrstu hrane.
@elisa.around Would you ever try it? It’s one of the most dangerous foods in the world 😳 #sannakji #food #foodporn #foodchallenge #cibo #korea #koreanfood #perte #foryou ♬ original sound - Elisa Around
Pipci žive hobotnice smatraju se specijalitetom u Južnoj Koreji i Japanu. Zbog velike opasnosti od gušenja treba biti vrlo oprezan te pipke dobro prožvakati. Mnogi stručnjaci navode da nije preporučljivo jesti krakove žive hobotnice jer ako ih ne prožvačete dobro, mogli bi se zaglaviti u vašem grlu i ugušiti vas.
>> U Aziji je normalno jesti žive hobotnice. No koliko je to sigurno?
Kiviak je tradicionalno grenlandsko jelo koje se priprema tako da se mala ptica, obično njorka, stavi u kožu tuljana i zakopa u zemlju na nekoliko mjeseci kako bi fermentirala. Nakon što fermentira, meso joj bude mekše i aromatičnije, a ptica se izvadi i jede sirova. Meso joj ima vrlo intenzivan, čak i neugodan miris.
@mwveenstra Would you try Kiviak? #wierdFood #foodadventure #StrangeEats #crazycuisine #BizarreBites #foodexploration #EpicEats #UnusualFlavors #TasteTestChallenge #OddFoodCombinations #ExoticEats #QuirkyCulinary #UnexpectedTastes #GourmetWeirdness #FunkyFoodFinds #WhackyRecipes #UnconventionalDishes #FoodDare #OffbeatFlavors #OutlandishNoms ♬ original sound - Marc
Često se poslužuje uz druge namirnice poput raznih vrsta ribe ili povrća. Ovo je za mnoge jedno od najzanimljivijih jela koje možete probati, ali nije za svakoga zbog jakog mirisa i specifičnog okusa. Jelo je postalo simbol dugog i teško održivog života na sjeveru, gdje su veza s prirodom i prilagodba ekstremnim uvjetima ključne za preživljavanje.