STARINSKA pita od oraha slastica je kakvu su pripremale naše bake, s bogatim nadjevom od oraha i prhkim tijestom koje se topi u ustima. Orasi su nekoć bili glavni sastojak mnogih slastica, a i danas se volimo prisjetiti tih starinskih deserata na kojima smo odrasli.
Orahe volimo i u savijačama poput orahnjače, no pita od oraha posebna je i jednostavnija za pripremu, što zna i naša čitateljica Adnanka Ada Mujičić, koja ju je nedavno pravila, a u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila je i svoj recept.
Potrebni sastojci
"Jedan od mojih omiljenih kolača, a jednostavan za pripremu", piše ona, a njezina se prhka pita od oraha sastoji od dva sloja prhkog tijesta i sočnog nadjeva od oraha, aromatiziranog cimetom i koricom limuna. Za pripremu pite bit će vam potrebno:
- brašno
- šećer
- vanilin šećer
- jaja
- vrhnje
- maslac
- orasi
- cimet
- korica limuna
- grožđice namočene u mlijeko i rum.
Kako se priprema
Zamijesite prhko tijesto, podijelite ga na dva dijela i stavite nakratko u hladnjak. Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev - pomiješajte sve sastojke za nadjev i na kraju dodajte grožđice koje ste prethodno umočili u mlijeko i rum. Dobro promiješajte. Tijesto izvadite iz hladnjaka i jedan dio tijesta razvaljajte na papiru za pečenje.
Tijesto zajedno s papirom za pečenje stavite u lim za pečenje. Na tijesto stavite nadjev od oraha, a na njega i drugi dio tijesta koji ste prethodno razvaljali. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.