"Omiljen kolač, jednostavan za pripremu", piše čitateljica za ovu pitu. Tu je recept

Foto: Adnanka Ada Mujičić

STARINSKA pita od oraha slastica je kakvu su pripremale naše bake, s bogatim nadjevom od oraha i prhkim tijestom koje se topi u ustima. Orasi su nekoć bili glavni sastojak mnogih slastica, a i danas se volimo prisjetiti tih starinskih deserata na kojima smo odrasli.

Orahe volimo i u savijačama poput orahnjače, no pita od oraha posebna je i jednostavnija za pripremu, što zna i naša čitateljica Adnanka Ada Mujičić, koja ju je nedavno pravila, a u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila je i svoj recept.

Potrebni sastojci

"Jedan od mojih omiljenih kolača, a jednostavan za pripremu", piše ona, a njezina se prhka pita od oraha sastoji od dva sloja prhkog tijesta i sočnog nadjeva od oraha, aromatiziranog cimetom i koricom limuna. Za pripremu pite bit će vam potrebno:

  • brašno
  • šećer
  • vanilin šećer
  • jaja
  • vrhnje
  • maslac
  • orasi
  • cimet
  • korica limuna
  • grožđice namočene u mlijeko i rum.

Kako se priprema

Zamijesite prhko tijesto, podijelite ga na dva dijela i stavite nakratko u hladnjak. Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev - pomiješajte sve sastojke za nadjev i na kraju dodajte grožđice koje ste prethodno umočili u mlijeko i rum. Dobro promiješajte. Tijesto izvadite iz hladnjaka i jedan dio tijesta razvaljajte na papiru za pečenje.

Tijesto zajedno s papirom za pečenje stavite u lim za pečenje. Na tijesto stavite nadjev od oraha, a na njega i drugi dio tijesta koji ste prethodno razvaljali. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.