JUTROS smo, kako to i priliči dobrim gastroentuzijastima u Zagrebu, otišli na Dolac. Malo ispod po mesnicama, malo gore oko voća i povrća, a ribarnicu smo preskočili, to ćemo idući tjedan. Ono što nam je zapelo za oko bio je veliki red ljudi ispred jedne trgovine s pilićima, odmah kod ulaza u unutrašnji dio tržnice.
Taj je red dokaz da su pilići i dalje vruća roba, a naročito nedjeljom. Pečeno pile za nedjeljni ručak uz prilog poput pečenog krumpira ili mlinaca pofurenih vrućom juhom pa zamašćenih s malo masnoće i sokova od pečenja pileta i salatu od svježeg mladog kupusa ili običnu zelenu prava je i najbolja klasika.
Ako ste i vi ugrabili jedno pilence za sebe, a ne znate još kako biste ga ispekli, u nastavku imamo par recepata koji će vam pomoći u odluci. Svi su za cijelo pile, nećemo ga danas komadati, samo s malo drukčijim dodacima i začinima. Izaberite koje vam se najviše sviđa, idemo i mi, pa se bacamo na pripremu ručka, vrijeme je.
>> Pečeno pile s umakom od meda, senfa i naranče uz prilog od luka i špeka po receptu Mate Jankovića
>> Pečeno pile u pivu po receptu Lidije Bastianich
>> Pečeno pile s limunom, pečenim korjenastim povrćem i češnjakom po receptu Mate Jankovića
>> Pečeno pile punjeno nadjevom od gljiva po receptu Jamieja Olivera
>> Nešto drugačije, a jako fora: Spatchcock piletina