Ovdje jedan sendvič košta i po 25 eura, evo po čemu je toliko poseban

Foto: Karlo Klasić/Index

DO KRAJA tjedna traje Asian Street Food Festival na Strossmayerovom trgu u Zagrebu, a na jednoj kućici mogu se kupiti sendviči na japanski način. Full Circle by Marko Palfi nudi katsu sendviče, i to onaj s piletinom za 8 eura, s crnom slavonskom svinjom za 11 eura, s lososom za 10 eura i wagyu govedinom za 25 eura. Više o wagyu govedini, zašto je toliko posebna, ali i skupa, saznati možete na ovom linku.

No, što je to točno katsu? U nastavku ćemo reći nešto o najčešćim vrstama te o tome na koje se sve načine jede, jer sendvič je tek jedna od opcija.

O katsuu

Katsu je hrskavi prženi kotlet koji hrskavost dobiva zbog vanjskog sloja od japanskih panko krušnih mrvica. Po obliku je sličan bečkoj šnicli, a prvi put je pripremljen kasnih 1800-ih u jednom tokijskom restoranu koji je želio ponuditi mesni narezak u europskom stilu, vjeruje se.

>> Koja je razlika između panko i običnih krušnih mrvica?

Jelo se prvenstveno priprema od svinjskog kotleta, ali može i od piletine, mljevenog mesa i plodova mora. Bilo da se poslužuje s prilogom od fino nasjeckanog sirovog kupusa i gustim katsu umakom, s dodatkom ljutog japanskog curryja, na vrhu velike zdjele riže kuhane na pari ili u sendviču između dva debela sloja kruha, katsu je pravi comfort food.

Tonkatsu ili svinjski katsu je vrsta koja većini ljudi padne na pamet kada pomisle na katsu. Postoji i menchikatsu, pljeskavica od mljevenog mesa koja je pohana u panko mrvicama i pržena u dubokom ulju. Jako su popularni i pileći katsu te katsu od lososa.

Foto: Karlo Klasić/Index

Kako se najčešće jede katsu

1. Katsudon

Katsudon je popularno jelo koje sadrži veliku donburi (zdjelu riže) prelivenu katsuom koji je pirjan s lukom i jajima u slatko-slanoj juhi. Najbolji katsudon ima katsu koji uspijeva ostati hrskav čak i nakon što upije svu ukusnu kuhanu juhu.

Foto: Shutterstock

2. Katsu curry

Katsu curry omiljeno je jelo u Japanu, a sadrži tanjur riže s aromatičnim japanskim curryjem, koji ima tendenciju da bude slađi i blažeg okusa od indijskog curryja, a na vrhu je tonkatsu.

Foto: Shutterstock

3. Katsu sando

Katsu sando jednostavan je sendvič napravljen od tonkatsua na shokupanu, mekom i pahuljastom bijelom sendvič-kruhu s uklonjenom koricom. Katsu hamburgeri također su popularni, a katsu pljeskavica zamjenjuje uobičajenu pljeskavicu za hamburger između dva peciva.

>> Bili smo na prvom Asian Festivalu u Zagrebu, evo što se sve nudi i koliko košta

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.