VEĆ je poznato da je pokojna britanska kraljica Elizabeta II. jako voljela deserte, a osobito čokoladu. Darren McGrady radio je kao kraljevski kuhar i za princezu Dijanu, a za kraljicu je kuhao sve do njezine smrti. Kako je jednom prilikom ispričao za People Magazine, "kraljica je bila ovisnica o čokoladi", a osim njezinog omiljenog deserta, torte od čokolade s keksima, koja je bila omiljena i njezinim unucima, prinčevima Williamu i Harryju o kojemu smo već pisali, obožavala je i čokoladnu pitu.
Kako navode recepti, kraljičina omiljena pita u originalu se zove The Queen’s Chocolate Perfection Pie, što bi ju u prijevodu opisalo kao "kraljičino savršenstvo od čokoladne pite", a navodno je upravo ova pita godinama bila posluživana na ručkovima i večerama kada bi ugošćivala kraljeve i predsjednike.
"Ovu pitu čine slojevi čokoladnog moussea, sloj kreme od cimeta i sloj meringe", rekao je McGrady, a podijelio je i da je čokoladnu pitu redovito jela do kraja života. Ispričao je i kako je za rođendan obično imala običnu čokoladnu rođendansku tortu, koju je najradije jela u privatnosti sa svojim suprugom, princom Filipom.
Ispričao je kako je kraljica bila sitna žena koja je jela više manjih obroka dnevno, a iako je obožavala čokoladu i ovu čokoladnu pitu, bila je disciplinirana oko svoje linije pa bi uzela samo jedan, najtanji komad.
Za kraljičinu savršenu pitu od čokolade trebat ćete pripremiti klasično tijesto za pite u kojemu je najvažnije pravilo da tijesto ne mijesite predugo, odnosno da se hladni maslac ne istopi, kako bi ostalo pahuljasto i lagano lisnato. Prvi sloj pripremite od jaja, šećera, vinskog octa, soli i, naravno, cimeta, sve zajedno zakuhajte miješajući pjenjačom te stavite peći u napola ispečeno tijesto.
Zatim otopite čokoladu sa žumanjcima i prelijte preko prvog sloja pa sve vratite u pećnicu na još nekoliko minuta. Treći je sloj tučeno vrhnje s cimetom, a zadnji sloj je mješavina šlaga i otopljene čokolade (ove slojeve možete i zamijeniti pa čisti šlag može biti na vrhu). Na kraju posipajte ribanom tamnom i bijelom čokoladom, iako možete staviti i samo jednu, u količini po želji.
Iako možda s ovom pitom ima malo više posla, moramo se složiti da je baš raskošna i prava kraljevska. Ovdje pogledajte recept sa svim originalnim sastojcima i detaljnim uputama za pripremu.