I ovo ljeto smo u stalnoj potrazi za što jednostavnijim, svježijim i hranjivijim obrocima, pa smo vas ovaj put odlučili podsjetiti na izvrsnu salatu s bulgurom, slanutkom i svježim krastavcima kao glavnim sastojcima, koja je zapravo poznatija pod nazivom - salata Jennifer Aniston.
Nekoliko priča kruži o ovoj celebrity salati, a najčešća je ona da ju je Jennifer jela na setu serije Prijatelji, svaki dan punih 10 godina. Držala ju je sitom, a bila je i dobra za održavanje vitke linije. Kako to obično bude, ova se priča prenosila puno puta pa se istina vjerojatno usput malo i iskrivila, ali i proslavila Jennifer godinama nakon što ju je pripremala.
Kako je sve počelo
Iako recept za salatu postoji puno dulje - o njemu se u medijima govorilo još 2010., ovaj je viralni trend započeo na Tik Toku kada ga je food blogerica Jamie Milne objavila na svojem profilu i web-stranici Everything Delish. Recept koji je objavila sadrži kvinoju, feta sir, svježe krastavce, slanutak, luk, peršin, mentu i pistacije, a prelijeva se maslinovim uljem i limunom.
Recept je popratila pričom kako je ovo bio famozni ručak glumice dok je radila na seriji, a sama objava na Tik Toku trenutačno ima više od 24 milijuna pregleda.
@everything_delish best I’ve ever had 😳 #salad IB: @THEMODERNNONNA ♬ love nwantinti (ah ah ah) - CKay
"Žao mi je, ali to nije moja salata"
Dostupno je puno verzija ovog recepta i mnogi su se food blogeri okušali u pripremi vlastite verzije ili nadogradnji ove salate jer neki se sastojci lako mogu zamijeniti nekim drugima, poput bulgura i kvinoje - ako primjerice pripremite kus-kus, sigurno nećete pogriješiti. Baza ove salate su kuhane žitarice i slanutak, luk i peršin daju joj karakterističan okus, dok krastavci i limun dodaju svježinu.
Ipak, ako vas zanima original ove famozne salate, on je nešto drugačiji od ove kreacije inspirirane Jenniferinom salatom, čiji se recept prenosio i nadograđivao godinama, s jednog food blogera na drugog.
U intervjuu za Elle, Aniston je izjavila da ova viralna salata izgleda ukusno, ali to nije salata koju je jela na snimanju Prijatelja. Iako je svoje salate obogaćivala slanutkom, za ovaj je recept rekla kako je sama količina slanutka dokaz da salata nije njezina jer nikada ne bi odjednom upotrijebila toliku količinu (1 konzerva), tvrdeći da to ipak nije zdravo za probavu.
Ipak, poveznica je pronađena u intervjuu iz 2010. godine za Los Angeles Times s Courtney Cox, kolegicom iz serije. Courtney se prisjetila kako su ona, Jennifer i Lisa Kudrow svaki dan ručale zajedno i svaki je dan to bila ista salata Cobb iz supermarketa. Ovo je svrstala u najdraži ritual sa snimanja serije, a Jennifer je pohvalila komentirajući kako je "bila vješta s hranom" i kako je salata morala biti zaista ukusna iako ju je ručala svaki dan, 10 godina.
Obogaćena salata iz supermarketa
No dodaje kako ju je Jennifer podigla na višu razinu i obogatila slaninom od puretine, slanutkom (u manjoj količini od one navedene u receptu) i još ponekim začinima i dodacima - moguće peršinom, limunom i orašastim plodovima.
Inače, salata Cobb je vrlo popularna američka salata koju je lako nabaviti u supermarketu, a koju je još 1937. godine slučajno izumio vlasnik holivudske zalogajnice, Robert Cobb. Pomiješao je sastojke od cijelog dana i tako dobio ukusnu, zasitnu i nutritivno bogatu salatu koja se danas jede i kao glavno jelo.
U originalu, Cobb salata priprema se od slanine, pilećih prsa, jaja, avokada, cherry rajčica, luka, zelene salate, peršina i feta sira ili gorgonzole, a na sve ide preljev od senfa, octa, češnjaka i maslinovog ulja.
Ako je ovo salata koju je slavna glumica jela na setu (moguće je da verzija iz supermarketa nije bila tako bogata sastojcima), jasno je da podsjeća na Jennifer Aniston salatu koju je obogatila zdravim žitaricama, arašidima i limunom.
U svakom slučaju, devedesetih godina slučajno je nastao recept koji danas nosi njezino ime, koje se spominje svaki put kada netko viralno objavi ovu salatu ili neku njezinu (novu) verziju.
Kako ju pripremiti kod kuće
Za ovu osvježavajuću salatu trebat će vam:
- 150 g bulgura ili kvinoje
- 1 krastavac
- pola paprike - po želji
- 2 grančice svježeg peršina
- 2 grančice svježe mente
- 250 g skuhanog ili ocijeđenog slanutka iz konzerve
- 50 g nascjeckanih pistacija
- 1 limun
- 3 žlice maslinova ulja
- 50 g feta sira po želji
- sol i papar.
Skuhajte kvinoju, procijedite i ohladite, po potrebi skuhajte i slanutak ako ne koristite onaj iz konzerve. Pripremite ostale sastojke: na sitne kockice narežite krastavac, papriku ako ju želite dodati salati, na sitno narežite peršin i mentu i na sitno narežite pistacije. U većoj posudi pomiješajte sve sastojke zajedno, polijte maslinovim uljem, dodajte na kockice narezan sir, iscijedite limunov sok, začinite po želji i dobro promiješajte. Salatu je najbolje jesti ohlađenu.
Cijeli recept za našu verziju ove salate pronađite ovdje.