Ovo je sve što trebate znati kako biste napravili apsolutno savršeni rižoto

Foto: Shutterstock

MALO je jela koja su tako popularna i raznovrsna kao što je rižoto. Povijest rižota usko je vezana uz povijest riže u Italiji. Rižu su u Italiju i Španjolsku prvi donijeli Arapi tijekom srednjeg vijeka, a budući da je mediteranska klima bila pogodna za uzgoj riže, riža se počela uzgajati u velikim količinama.

Kako je riža dobivala na popularnosti, postala je glavna hrana u dolini rijeke Po, Lombardiji, Pijemontu, Venetu i gradu Milanu. U tim je krajevima rižoto uobičajeno predjelo, dok je na jugu to obično tjestenina. Jedan od razloga zašto je rižoto toliko popularan je taj što se radi o vrlo jednostavnom, a opet izdašnom i bogatom jelu.

Jednostavan je i prilagodljiv sezoni

Ne samo da je jednostavan u svom sastavu, već je jednostavan i za pripremu te svestran i vrlo prilagodljiv kada su u pitanju sastojci i okusi. Međutim, zapravo je prilično lako pogriješiti prilikom pripreme rižota, a velike su šanse da ste od prijatelja i obitelji dobili i koji loš savjet.

Rižoto uvijek treba raditi od riže okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije, iako postoje i mnoge manje poznate vrste.

Rižu prije kuhanja ne smijete ni prati niti namakati kako ne bi izgubila vrijedan sloj površinskog škroba koji je presudan za konzistenciju rižota. Odaberite veću i dublju tavu debljeg dna te započnite kuhanje. 

Slijedeći najvažnijih pet koraka, uz razumijevanje što je bit svakog koraka, sigurno ćete napraviti savršen rižoto. Ovdje smo ih naveli za vas.

Korak 1 - Sofrito

Priprema rižota počinje laganim prženjem luka nasjeckanog na kockice na maslacu.

Korak 2 - Tostatura

U ovoj fazi dodajte rižu u tavu i ostavite da se malo prepeče dok ne postane staklasta. Ni luk niti riža se ne smiju previše zapeći. Prepečeni luk uništio bi okus rižota, a prepečena riža zaustavila bi otpuštanje škroba koji je bitan za teksturu gotovog jela.

Korak 3 - Umifità

Dodavanje i reduciranje manje količine bijelog vina koje mora dobro zacvrčati kada se doda u vruću tavu.

Korak 4 - Brodo

Kada je vino u potpunosti isparilo, možete početi malo po malo dodavati vrući temeljac uz neprestano miješanje. Okus temeljca odredit će konačni okus rižota i stoga je vrlo bitno da ste pripremili ukusan temeljac. 

Korak 5 - Mantecatura

Izvedeno iz španjolske riječi mantequila, što znači maslac. Ovo je zadnja faza pripreme rižota, kada se dodaju maslac i naribani sir te energično promiješaju. 

Slijedite ovih 5 koraka i sigurno ćete napraviti savršeni rižoto. Recepte možete pronaći OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.