MALO je jela koja su tako popularna i raznovrsna kao što je rižoto. Povijest rižota usko je vezana uz povijest riže u Italiji. Rižu su u Italiju i Španjolsku prvi donijeli Arapi tijekom srednjeg vijeka, a budući da je mediteranska klima bila pogodna za uzgoj riže, riža se počela uzgajati u velikim količinama.
Kako je riža dobivala na popularnosti, postala je glavna hrana u dolini rijeke Po, Lombardiji, Pijemontu, Venetu i gradu Milanu. U tim je krajevima rižoto uobičajeno predjelo, dok je na jugu to obično tjestenina. Jedan od razloga zašto je rižoto toliko popularan je taj što se radi o vrlo jednostavnom, a opet izdašnom i bogatom jelu.
Ne samo da je jednostavan u svom sastavu, već je jednostavan i za pripremu te svestran i vrlo prilagodljiv kada su u pitanju sastojci i okusi. Međutim, zapravo je prilično lako pogriješiti prilikom pripreme rižota, a velike su šanse da ste od prijatelja i obitelji dobili i koji loš savjet.
Rižoto uvijek treba raditi od riže okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije, iako postoje i mnoge manje poznate vrste.
Rižu prije kuhanja ne smijete ni prati niti namakati kako ne bi izgubila vrijedan sloj površinskog škroba koji je presudan za konzistenciju rižota. Odaberite veću i dublju tavu debljeg dna te započnite kuhanje.
Slijedeći najvažnijih pet koraka, uz razumijevanje što je bit svakog koraka, sigurno ćete napraviti savršen rižoto. Ovdje smo ih naveli za vas.
Priprema rižota počinje laganim prženjem luka nasjeckanog na kockice na maslacu.
U ovoj fazi dodajte rižu u tavu i ostavite da se malo prepeče dok ne postane staklasta. Ni luk niti riža se ne smiju previše zapeći. Prepečeni luk uništio bi okus rižota, a prepečena riža zaustavila bi otpuštanje škroba koji je bitan za teksturu gotovog jela.
Dodavanje i reduciranje manje količine bijelog vina koje mora dobro zacvrčati kada se doda u vruću tavu.
Kada je vino u potpunosti isparilo, možete početi malo po malo dodavati vrući temeljac uz neprestano miješanje. Okus temeljca odredit će konačni okus rižota i stoga je vrlo bitno da ste pripremili ukusan temeljac.
Izvedeno iz španjolske riječi mantequila, što znači maslac. Ovo je zadnja faza pripreme rižota, kada se dodaju maslac i naribani sir te energično promiješaju.
Slijedite ovih 5 koraka i sigurno ćete napraviti savršeni rižoto. Recepte možete pronaći OVDJE.